Defensie stoot Alexanderkazerne af

Het ministerie van Defensie draagt het gehele terrein van de Alexanderkazerne in Den Haag over aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit departement stelt het vervolgens ter beschikking aan het Internationaal Strafhof.

Al eerder werd bekend dat het Internationaal Strafhof in Den Haag gevestigd zou worden, maar er werd nog gezocht naar een geschikte locatie. De beslissing de Alexanderkazerne af te stoten maakt deel uit van een defensiehuisvestingsplan voor de Haagse regio. Voor de onderdelen die zijn gehuisvest op de kazerne, zoals het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en de Dienst Vastgoed Defensie, wordt ruimte gezocht op de Frederikkazerne in Den Haag.

Het Internationaal Strafhof is een onafhankelijke rechtbank, die zich richt op de berechting van personen die worden beschuldigd van de meest ernstige internationale misdrijven: genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven.

Het Strafhof is momenteel gevestigd in tijdelijke voorzieningen in Den Haag, die zijn aangeboden door de Nederlandse regering. De nieuwbouw op de Alexanderkazerne wordt op zijn laatst in 2014 in gebruik genomen.