Antwoorden op kamervragen van Agema over aparte eigen gezondheidscentra voor Turken en Marokkanen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2816324

14 december 2007

Antwoorden van minister Klink op vragen van het lid Agema (PVV) over aparte eigen gezondheidscentra voor Marokkanen en Turken. (2070805290)

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht ‘Aparte centra allochtone patiënten’? 1)

Antwoord 1

Ja, dit bericht is mij bekend.

Vraag 2

Bent u voornemens te verbieden dat Marokkanen en Turken eigen gezondheidscentra krijgen en ervoor zorg te dragen dat de zorg in Nederland de-islamiseert?

Antwoord 2

De eerstelijnsgezondheidszorg heeft een generalistische insteek en is toegankelijk voor alle bevolkingsgroepen. Zorgverleners in Nederland worden voldoende geschoold om goede zorg te leveren aan een multiculturele samenleving. In wijken waar meerdere culturele achtergronden zijn vertegenwoordigd zijn er voldoende mogelijkheden om specifieke kennis in te zetten ter ondersteuning van de zorgverleners. In de praktijk blijkt dat er bijvoorbeeld allochtone zorgconsulenten worden ingezet om de taalbarrières tussen artsen en patiënten op te vangen en om de verschillende onderdelen van de culturen eigen te maken.

Mijn beleid is er niet op gericht bepaalde organisatievormen in de eerstelijnszorg op te leggen of te verbieden. Hoe het zorgaanbod er precies uit ziet hangt af van de lokale omstandigheden. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders kunnen het beste op lokaal of regionaal niveau specifieke afspraken met elkaar maken die het aansluiten bij de individuele behoeften en wensen van hun verzekerden/patiënten. Partijen zijn dus vrij dergelijke gezondheidscentra voor mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond te zetten.

Toch blijft het uitgangspunt bij het opzetten van een dergelijk specifiek doelgroepgericht centrum dat het toegankelijk moet zijn voor alle Nederlanders en dat de algemene relevante wet- en regelgeving wordt gevolgd. Dit betekent dat de vrije artsenkeuze voor burgers in Nederland in dit geval dus ook geldt.

1) AD, Aparte centra allochtone patiënten, 18 november 2007