Video: Staatssecretaris Albayrak tekent voor 215 extra TBS-plaatsen

Donderdagmiddag 13 december werd in Den Haag getekend voor 215 extra tbs-plaatsen op vier locaties in Nederland. Staatssecretaris Albayrak van Justitie benadrukte in haar speech dat met deze uitbreiding de oplossing voor een hardnekkig probleem – te weinig capaciteit/behandelplaatsen – in zicht komt. Verder stipte zij ook de bijzondere samenwerkingsverbanden tussen tbs en ggz aan bij de uitbreiding van het aantal plaatsen.

Uitbreiding

Eerder dit jaar vond een openbare aanbesteding plaats en die werd gegund aan combinaties van Forensische Psychiatrische Centra en GGZ-instellingen. Het gaat om 55 tbs-plaatsen in Utrecht (Altrecht/FPC De Kijvelanden), 60 plaatsen op een terrein van Parnassia in Den Haag (Parnassia/Van der Hoeven), 60 plaatsen op het huidige terrein van de OGH in Zetten (Otto Gerhard Heldringstichting/FPC De Rooyse Wissel) en 40 extra plaatsen in Assen (GGZ Drenthe).

Tbs in cijfers

In de afgelopen twee jaar zijn nu ruim 300 extra tbs-plaatsen gerealiseerd. En daar komen in de komende drie jaar nog eens 375 bij. Het totaal aantal tbs-plaatsen komt daarmee in 2010 uit op 2244. Een ruime verdrievoudiging ten opzichte van 1995 toen er nog maar 624 tbs-plaatsen waren.