Groei Nederlandse economie bovengemiddeld

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2007 gegroeid met 4,1 procent. Dat is de hoogste groei in meer dan zeven jaar. Dit maakte staatssecretaris Heemskerk woensdag 12 december 2007 bekend tijdens de Exportborrel van de EVD.

Volgens Heemskerk zijn ook de vooruitzichten voor heel 2007 zeer positief. ‘Analisten voorspellen dat de groei van de Nederlandse economie met drie procent bovengemiddeld is.’

De export levert een belangrijke bijdrage aan de groei. In het derde kwartaal groeide het uitvoervolume van goederen en diensten met 7,5 procent. Dit is volgens Heemskerk een record. Voor heel 2007 raamt het Centraal Plan Bureau een uitvoerstijging van 7,5 procent. Met deze cijfers is Nederland de zesde exporteur ter wereld.

Nederland voert dit jaar voor 417 miljard euro aan goederen en diensten uit. Dat is 25 miljard meer dan in 2006.

Volgens Heemskerk blijft Nederland profiteren van de globalisering. ‘Onze goede exportcijfers zijn in belangrijke mate te danken aan de voorspoedige ontwikkeling van de wereldeconomie. Vooral forse exportgroei naar opkomende landen zoals China, India, Rusland, Turkije

De staatssecretaris maakte tijdens de Exportborrel ook bekend dat de buitenkantoren van de Technische Wetenschappelijke Attachés, het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en de Netherlands Business Support Offices en ambassades nauwer gaan samenwerken. Dit resulteert in een betere dienstverlening voor Nederlandse bedrijven in het buitenland,’ aldus Heemskerk.