Defensie bekijkt schadeclaims na stroomstoring (update)

Defensie zal schadeclaims die voortkomen uit de stroomstoring in de Bommelerwaard met alle redelijkheid bezien. Het departement doet alle steun- en hulpverlening vanzelfsprekend gratis. Het gaat daarbij om de inzet van de genie, pontons, aggregaten en ziekenhuismateriaal.

Sinds de Apachehelikopter van de luchtmacht woensdagnacht de elektriciteitskabels tussen twee hoogspanningsmasten bij Heesselt aan de Waal kapot vloog, hangen de toppen van de palen als geknakte zwanenhalzen omlaag. Beneden, aan de boorden van de rivier, heeft de genie van de landmacht alle registers opengetrokken om energiereus Nuon te helpen bij het herstellen van de schade.

De ruim vijftig personeelseden van 105 Brugcompagnie kwamen donderdagochtend bij het krieken van de dag in het geweer op hun thuisbasis Wezep. De bal ging rollen, toen Defensie compagniessergeant-majoor Mark Leijsen in het holst van de woensdagnacht uit zijn bed belde. Of hij zo snel mogelijk poolshoogte kon gaan nemen in de Betuwe. Een helikopter van het type Apache heeft tijdens een trainingsvlucht een hoogspanningskabel beschadigd. Die is daardoor omlaag komen zetten. Circa 50.000 huishoudens en vele bedrijven en ondernemingen zitten zonder stroom. Eigenaar Nuon van de gebroken kabel kan de plek des onheils onmogelijk bereiken, doordat de masten in het kniehoge water van de uiterwaarden staan. De vriend van dat water, de genie, moet uitkomst brengen. Civiel militaire samenwerking staat bij Defensie hoog in het vaandel.

Leijsen zal zich zijn nachtelijke entree in het plaatsje Heesselt nog lang heugen. Nieuwsgierige vroege vogels staken hun boosheid niet onder stoelen of banken. “Door mijn groene camouflagepak herkenden ze in mij natuurlijk een man van het leger, een leger dat in hun ogen wat had geflikt. Ze keken me boos aan. Terwijl de genie de inwoners van Heesselt en omgeving juist kwam helpen. Maar ik begreep die boosheid wel.”

Leijsen had echter weinig tijd voor discussie. De handen moesten uit de mouwen. In de kazerne draaide de motor intussen op volle toeren. Personeel en materieel werden in gereedheid gebracht voor de belangrijke klus. Overigens kwam meer defensiepersoneel in actie, onder wie leden van de Koninklijke Marechaussee. Verder werden voor noodgevallen tien ziekenauto’s van de landmacht en enkele aggregaten van de luchtmacht achter de hand gehouden.

Donderdagmiddag gingen de genisten er tegenaan. Vanuit een vervallen haventje aan de boorden van de snelstromende Waal plofte het ene na het andere ponton vlot in het water. Om aaneen gesmeed te worden tot één groot eiland. Sinds donderdagavond ligt dat aan een van de twee elektriciteitsmasten afgemeerd. Technici van Nuon gebruiken het sindsdien als ‘werkbank’ voor het lassen van de gebroken kabels.

Leijsen hield het geniewerk vanaf de koude wal van minuut tot minuut in de gaten. Interessant vond hij het, al was de aanleiding minder fraai. “Eindelijk eens geen standaardoefening waaraan vredesbeperkingen vast zitten. We moeten improviseren en dát maakt deze klus interessant. We zijn blij dat we de mensen kunnen helpen.”

Minister Eimert van Middelkoop belde donderdagochtend vroeg met burgemeester Ada Boerma van Maasdriel en de commissaris van de Koningin in Gelderland, Clemens Cornielje. De bewindsman excuseerde zich daarbij voor de overlast door de stroomstoring.