Brief eigen bijdrage AWBZ naar Kamer

Vanaf 1 januari 2008 geldt voor alle bewoners van instellingen dat de eigen bijdrage op basis van het verzamelinkomen wordt vastgesteld. Dan gaat iedereen dus dezelfde eigen bijdrage naar draagkracht betalen.

Het bedrag voor vrije besteding (zak– en kleedgeld) dat mensen minimaal over moeten houden, is per 1 januari 2008 280,63 euro voor alleenstaanden en voor gehuwden 436,50 euro. Mocht het zo zijn dat mensen minder overhouden dan het zak- en kleedgeld, dan zal het bedrag voor deze mensen zo snel mogelijk gecorrigeerd worden. Dit schrijft staatssecretaris Bussemaker van VWS vandaag in een brief aan de Tweede Kamer over de eigen bijdrage.

Geen gefaseerde afbouw

Er komt geen gefaseerde afbouw voor mensen in instellingen voor langdurige zorg die er door de recente aanpassingen van de eigen bijdrage op achteruit gaan. ‘Ondanks het feit dat ik me ervan bewust ben dat sommige mensen een fors hogere bijdrage betalen, die overigens in relatie tot hun inkomen wel gerechtvaardigd is, vind ik het feit dat iedereen nu gelijk wordt behandeld doorslaggevend om het besluit van het vorige kabinet te respecteren’, aldus Bussemaker.

Het Centraal administratiekantoor (CAK) is afgelopen weken nagegaan hoeveel mensen erop vooruit of achteruit zullen gaan.

  • Ongeveer 46.000 mensen (bijna de helft van de mensen die in de oude regeling vallen) gaan erop vooruit of minder dan 49 euro per maand op achteruit.
  • Ongeveer 26.000 mensen gaan er 50 tot 99 euro op achteruit.
  • 21.000 mensen gaan er 100 tot 500 euro op achteruit.
  • Zo’n 2000 mensen gaan er meer dan 500 euro per maand op achteruit.

Bezwaar

De staatssecretaris geeft verder aan dat de datum van 16 november die op de beschikkingen vermeld staat onjuist is, omdat de verzending later was. Het CAK zal daarom uitgaan van de verzenddatum van 30 november 2007, zodat mensen vanaf 1 december zes weken de tijd hebben om eventueel bezwaar te maken. Het callcenter van het CAK is uitgebreid naar 100 medewerkers en zal ook in de avonduren en tussen kerst en Nieuwjaar geopend zijn.