Twee nieuwe vliegtuigen voor Kustwachtcentrum

Het Kustwachtcentrum beschikt over twee nieuwe vliegtuigen. Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat droeg ze vandaag op Schiphol over aan minister Van Middelkoop van Defensie. Het Kustwachtcentrum zet de vliegtuigen in voor dienstverlenende en handhavende taken in het Nederlandse deel van de Noordzee. Daarnaast worden de vliegtuigen gebruikt bij het opleiden van Defensievliegers en technici.

De vliegtuigen, type Dornier 228-212, vervangen het vliegtuig dat meer dan 15 jaar in dienst is geweest. Met de twee toestellen is er meer (milieu)handhaving boven zee mogelijk.

Beide nieuwe toestellen beschikken over moderne apparatuur voor het opsporen van drenkelingen en de detectie van olie. De identiteit van een schip kan ´s nachts worden vastgesteld met een nachtzichtcamera. Met een radar kan dag en nacht een strook van 30 kilometer naar beide zijden van het vliegtuig afgespeurd worden naar verontreinigingen. Hiervan kunnen met een afwerpbare boei monsters worden genomen. Om drenkelingen te hulp te schieten is er een afwerpbaar vlot aan boord.

De Kustwacht valt beleidsmatig onder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de operationele leiding van het Kustwachtcentrum is in handen van de Koninklijke Marine. De planning en de inzet van de toestellen worden gecoördineerd vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder. De luchtmacht is verantwoordelijk voor de vliegtuigen en het vliegen ervan. De eenheid op Schiphol wordt dan ook ondergebracht bij de Afdeling Luchttransport en Tankeroperaties van het Commando Luchtstrijdkrachten.