Rotterdamse meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling

Hirsch Ballin: Heel veel dank.

[ Applaus ]

Voice-over: Rotterdam heeft een meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze werd uitgereikt aan minister Hirsch Ballin van Justitie. De code is bedoeld voor professionals, onder meer in de zorg, in het onderwijs, bij politie en in de hulpverlening. De code is een routebeschrijving over hoe te handelen als er problemen gesignaleerd worden. Volgens de minister is dit belangrijk.

Hirsch Ballin: Heel belangrijk, voor de praktijk heel belangrijk, want er zijn beroepskrachten die in contact komen met gezinnen, met slachtoffers ook van huiselijk geweld en kindermishandeling, men moet weten wat er dan te doen staat, de situatie mag niet meer voorkomen dat mensen aanwijzingen, sterke aanwijzingen soms krijgen van mishandeling en andere vormen van huiselijk geweld, en dan eigenlijk niet goed weten hoe daarmee verder te handelen.

- Er zijn ook beroepskrachten die te maken hebben met een beroepsgeheim. Hoe gaan die deze meldcode toepassen?

Hirsch Ballin: Er is in de wet op de jeugdzorg een bepaling over het beroepsgeheim in gevallen waarin je bij het advies- en meldpunt kindermishandeling terecht kunt. Beroepsgeheim is geen absoluut beletsel als er een situatie is waarin je zo'n melding moet doen, in de code wordt aangegeven welke stappen je moet zetten om te beoordelen of je mag, en moet melden. We weten dat er heel veel gevallen van kindermishandeling en ander huiselijk geweld onbesproken blijven en daaraan willen we op deze manier een eind maken.

Voice-over: De Rotterdamse code kan volgens Hirsch Ballin dienen als voorbeeld voor andere steden.

Hirsch Ballin: Ik vind het enorm waardevol dat nu in Rotterdam, met een goede voorbereiding van deskundigen, juridische, psychologen, psychiatrisch deskundigen, mensen uit de praktijk, deze meldcode is opgesteld. Ik hoop dat dat elders ook zal gebeuren en ik denk dat de Rotterdamse meldcode daarbij een heel goed voorbeeld is.