Grotere rol gemeenten bij stimulering beeldende kunst

Per 2009 krijgen 35 steden in Nederland 13,3 miljoen euro van het rijk voor de stimulering van de hedendaagse beeldende kunst en vormgeving.

Momenteel ontvangen 14 steden en de provincies geld voor beeldende kunst en vormgeving. Per 2009 wordt een kwart van het rijksbudget voor hedendaagse beeldende kunst en vormgeving gedecentraliseerd naar 35 steden. Dit zijn alle provinciehoofdsteden en gemeenten met meer dan 90.000 inwoners. Minister Plasterk wil hiermee de functie van steden op het gebied van talentontwikkeling en publieksbereik versterken.

Daarnaast investeert Plasterk 2,5 miljoen euro extra in een landelijk netwerk van presentatie-instellingen voor beeldende kunst en vormgeving. Deze instellingen plaatsen nieuw werk van kunstenaars in een nationale en internationale context en vormen vaak een platform voor debat en reflectie. Ook komt 500.000 euro beschikbaar voor kunstmusea die spraakmakende internationale tentoonstellingen naar Nederland halen.

De maatregelen worden gefinancierd door een herschikking van de OCW-middelen voor beeldende kunst en vormgeving. Hiermee vervallen de middelen van het rijk voor de provincies.