Persconferentie na de ministerraad, 7 december 2007

Minister-president Balkenende geeft op de persconferentie na afloop van de ministerraad een toelichting op de besluitvorming in de ministerraad.
Onderwerpen (o.a.): EU-Afrika-top, de Europese Raad, en de nieuwe staatssecretaris van Defensie.

Minister-president Balkenende:

Goedemiddag. We zijn vanochtend ietsje later begonnen met de Rijksministerraad, om half elf. We hebben eerst het Mauritshuis bezocht. Dat was op uitnodiging van de heer Duparc. En hij vond het zelf plezierig om daar nog eens langs te komen. Hij heeft een mooie toelichting gegeven op de tentoonstelling die daar op het ogenblik loopt. En het was ook goed om van onze kant waardering uit te spreken voor de manier waarop hij de afgelopen tijd bijvoorbeeld buitenlandse gasten heeft ontvangen. En het was goed om hem nog een keer te spreken voordat hij binnenkort afscheid neemt van het Mauritshuis. We hebben daar een genoeglijk uur met elkaar beleefd.

Daarna hebben we de Rijksministerraad gehad. En daarna de ministerraad. We zijn begonnen met het punt buitenlands beleid. We hebben natuurlijk stilgestaan bij de komende topontmoetingen. Dat geldt in de eerste plaats voor de EU-Afrika-top. Ik zal vanavond naar Lissabon reizen. Wij hechten veel waarde aan deze top. Het heeft een tijd geduurd voordat er een EU-Afrika-top kon plaatsvinden. De vorige was van 2000. Het is belangrijk voor de samenwerking tussen Europa en Afrika. Er komen tal van zaken aan de orde. Veiligheid, ontwikkeling, goed bestuur, mensenrechten, migratie, energie, klimaatverandering en handel. Dit zijn allemaal belangrijke onderwerpen die een plaats innemen in het beleid van de Europese landen en ook in het Nederlands buitenlands beleid staat dit voorop. Nederland heeft zich ervoor ingezet dat goed bestuur en mensenrechten duidelijk op de agenda komen. Dat geldt evenzeer voor de ontwikkelingsdoelen. En we zullen nadrukkelijk aandacht vragen voor deze onderwerpen in de komende dagen. Wanneer we het hebben over mensenrechten denken we natuurlijk in het bijzonder aan de situatie in Zimbabwe. President Mugabe is aanwezig. Ik had dat liever anders gezien, dat is ook bekend. Het is de afgelopen maanden regelmatig aan de orde geweest. Niettemin is hij wel aanwezig. De afspraak is gemaakt dat mevrouw Merkel een interventie zal plegen bij het onderdeel mensenrechten. Zij zal ingaan op de situatie in Zimbabwe. En ik heb zelf ook aangegeven dat ik mijn nationale interventie zal stilstaan bij de situatie in Zimbabwe.

Dan hebben we verder stilgestaan bij de Europese Raad die volgende week plaatsvindt. U weet, we zullen dan eerst naar Lissabon reizen. Daar zal het wijzigingsverdrag worden ondertekend. Ik zal daar zelf bij aanwezig zijn. Dat betekent dat minister Bos volgende week de ministerraad zal voorzitten en u te woord zal staan. Die ondertekening van het nieuwe verdrag is een belangrijk moment. Want uiteindelijk hebben we onze zin gekregen nadat we eerst 'nee' hadden gezegd ten aanzien van een wijzigingsverdrag. We zetten daarmee ook een punt achter een lange periode van reflectie, van discussie over spelregels. Wij herkennen ons goed in dit verdrag. En na het referendum is hard gewerkt om een aantal zaken te veranderen. Dat is gelukt en dit verdrag bezegelt dat. We kunnen ons nu richten op die zaken waar het betreft inhoud om hoort te gaan, zoals klimaat, energie, Europa veiliger maken, inspelen op de globalisering, en het benutten van kansen. Al die zaken zijn nodig en daar kan het nieuwe wijzigingsverdrag het nodige aan bijdragen. Meer zeggenschap in de Europese landen en hun inwoners, meer transparantie en betere helderheid ten aanzien van taakverdeling. Ook daar hebben wij stil bij gestaan.

Een aantal andere onderwerpen is aan de orde geweest, dat heeft u gezien in de persberichten. En natuurlijk is het zo, we hebben een besluit genomen over het burgemeesterschap van de gemeente Ede. U was ervan op de hoogte. De heer Van der Knaap is benoemd tot burgemeester van deze mooie gemeente. Hij heeft de nodige bestuurlijke ervaring. Hij is lid geweest van de Tweede Kamer. Hij was de afgelopen ruim vijf jaar staatssecretaris van Defensie. Wij zullen hem missen als een gewaardeerde en plezierige collega. En ik denk dat Ede gelukkig kan zijn met deze nieuwe burgemeester, een goede en gemotiveerde kandidaat. En wij wensen de heer Van der Knaap alle goeds in zijn nieuwe rol als burgemeester van de gemeente Ede.

Dat betekent dat daardoor ook een vacature is ontstaan. En die vacature zal worden opgevuld door de heer drs. J. de Vries, Jack de Vries, nu werkzaam bij Boer & Croon, maar uiteraard zeer bekend hier in Den Haag. Wat niet iedereen weet, is dat hij ook binnen de Defensieorganisatie de nodige ervaring heeft. Hij heeft was destijds soldaat, dienstplichtige. Hij heeft dat verlengd als BBT'er. Hij heeft tweeënhalf jaar gediend. Hij is de hele tijd reservist geweest. Hij is nu bij de CIMIC ingedeeld. En hij heeft de rang van eerste luitenant. En wij zien uit naar de samenwerking met de heer De Vries nu in zijn nieuwe rol van staatssecretaris. Het is natuurlijk de vraag wanneer dat zijn beslag zal krijgen. De bedoeling is dat de staatssecretaris in ieder geval alle discussies rondom de besluitvorming rond de missie in Uruzgan nog meemaakt vanuit zijn verantwoordelijkheid. Daarna zal hij dan een einde zien aan zijn staatssecretariaat. En dan zal daarna het staatssecretariaat worden ingevuld door de heer De Vries, en dat zal zijn op 18 of 19 december.

Dat was een aantal zaken die vandaag aan de orde zijn geweest in de ministerraad.