Proef met aanvraag paspoort bij postkantoor in Zoetermeer

Bewoners van Zoetermeer kunnen vanaf half januari hun reisdocument ook op het postkantoor aanvragen. Het paspoort of identiteitskaart moet echter wel op het stadhuis worden afgehaald. Ook kunnen de medewerkers van Postkantoren BV uitreksels uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) verstrekken. Hiermee wil de gemeente Zoetermeer de dienstverlening aan de burger verbeteren. Om dit mogelijk te maken heeft staatssecretaris Bijleveld-Schouten aan de gemeente Zoetermeer toestemming verleend om met Postkantoren BV een proef te doen. Deze proef duurt een jaar.

De gemeente Zoetermeer wil met de proef de dienstverlening verbeteren door deze letterlijk dichter bij inwoners te brengen. De openingstijden van de postkantoren zijn beter en zouden dan ook beter passen bij de wensen en verwachtingen van burgers. Zoetermeer start in januari met één postkantoor en wil tijdens de proefperiode minimaal zes andere postkantoren bij de proef betrekken. Dit betekent dat er in elke wijk een plek komt waar bewoners ook buiten kantoortijden van de gemeente terechtkunnen.

De medewerkers van de postkantoren krijgen extra opleidingen om als onbezoldigd ambtenaar onder verantwoordelijkheid van de gemeente Zoetermeer aan de slag te gaan in de proefperiode. Overigens zijn zij al geschoold om met belangrijke waardedocumenten als kentekenbewijzen en OV-studentenkaarten om te gaan. De postkantoren kunnen omwille van de privacy voor de uitoefening van deze gemeentelijke taken alleen de strikt noodzakelijke GBA-gegevens inzien.

Op 14 januari 2008 zal staatssecretaris Bijleveld-Schouten de proefperiode in het postkantoor aan het Zuidwaarts van Zoetermeer officieel van start laten gaan.