Antwoorden op kamervragen over de opkomsttijden van de brandweer

Antwoorden op kamervragen van het lid Kuiken (PvdA) over de opkomsttijden van de brandweer.

1. Vraag
Hebt u kennisgenomen van de nieuwe cijfers over de opkomsttijden van de brandweer die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 31 oktober 2007 heeft gepresenteerd?

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Bent u geschrokken van de snel oplopende opkomsttijden van de brandweer de laatste jaren?

2. Antwoord
Ik heb met enige zorg kennis genomen van de oplopende opkomsttijden van de brandweer in de afgelopen jaren.

3. Vraag
Wilt u onderzoek laten doen naar de oorzaken van de gestegen opkomsttijden? Kunt u hierbij de veronderstelling van het CBS betrekken dat de regionale alarmcentrales voor vertraging zouden zorgen? Wilt u in dit onderzoek ook de samenhang tussen de grootte van de woonplaats en de opkomsttijd meenemen?

3. Antwoord
Naar aanleiding van het rapport ‘Bestuurlijke Aansturing Brandweerzorg’ van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (OOV) verricht de Inspectie OOV onderzoek naar de oorzaken en de omvang van de overschrijdingen van opkomsttijden. Tevens worden oplossingen in kaart gebracht die door brandweercommandanten zijn bedacht om de overschrijdingen van de (norm)opkomsttijd te verminderen. De uitkomsten van dit onderzoek zullen met mijn reactie naar verwachting medio december 2007 aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

In het onderzoek van de Inspectie OOV wordt de invloed van de regionale alarmcentrales meegenomen. De samenhang tussen de grootte van de woonplaats en de opkomsttijd is niet meegenomen in het onderzoek van de Inspectie OOV. Nadere gegevens hierover zijn te vinden in hoofdstuk 2.4 (Uitruktijden, rijtijden en opkomsttijden) van de Brandweerstatistiek 2006 van het CBS.

4. Vraag
Hoeveel waarde hecht u aan een opkomsttijd van 8 minuten? Is deze norm nog reëel? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen om de opkomsttijden van de brandweer te verminderen? Zo neen, aan welke prestatienorm vindt u dat de brandweerzorg moet voldoen?

4. Antwoord
Ik hecht veel waarde aan een normtijd voor de opkomsttijden van de brandweer. Om deze reden wil ik in de Wet op de Veiligheidsregio’s en de bijbehorende AMvB ‘Kwaliteit’ bepalingen opnemen over de opkomsttijden als normtijd.

Daarnaast zal ik in mijn reactie op de uitkomsten van het onderzoek van de Inspectie OOV naar de overschrijdingen van de opkomsttijden ingaan op verdere maatregelen om de opkomsttijden van de brandweer te verminderen.