70 miljoen voor invoering Passend Onderwijs

Staatssecretaris Dijksma trekt in totaal 70 miljoen uit voor de invoering van Passend Onderwijs. Het kind moet centraal, het stelsel wordt eenvoudiger, het onderwijs meer resultaatgericht.

Passend onderwijs gaat over leerlingen die wegens een stoornis of handicap geen regulier onderwijs kunnen volgen. Zij volgen aangepast onderwijs op een reguliere school, of zitten op het speciaal onderwijs. Momenteel staan veel zorgleerlingen op een wachtlijst of zitten zelfs thuis. Daarnaast heeft de Inspectie geconstateerd dat de helft van het aantal scholen in het speciaal onderwijs zwak of zeer zwak presteert.

De kwaliteit moet dus omhoog, en het moet voor ouders eenvoudiger worden om de juiste aanpak voor hun kind te krijgen. Daarom worden de komende jaren regionale netwerken opgezet waarin scholen, regionale expertisecentra (REC’s) en jeugdzorg een rol spelen. Ouders van zorgleerlingen kunnen zich dan melden bij één loket. Het regionale netwerk bekijkt wat een kind aankan, welke aanpak daarvoor nodig is en zorgt dat het kind passend onderwijs krijgt. Door een aantal van dit soort pilots op te zetten, zal duidelijk worden wat in de praktijk wel en niet werkt. De resultaten hiervan vormen de basis voor een nieuwe wet, die in 2011 in werking moet treden.