Staatssecretaris bezocht een land van scherpe contrasten

Frank Heemskerk blikt terug op zijn handelsreis door India van 24 tot 30 november. Hij was daar samen met wethouders van de grote vier steden, Eindhoven en Delft.

Van 24 tot 30 november bezocht Heemskerk India, samen met de wethouders van de grote vier steden, Eindhoven en Delft, bedrijfsleven (vooral MKB) en kennisinstellingen. De economische missie was met ruim 120 deelnemers de grootste missie sinds heugenis. De missie bezocht in verschillende samenstellingen Delhi, Bangelore, Hyderabad, Chennai en Mumbai.

'India blijft een land van scherpe contrasten. In alle vijf de bezochte steden was bittere armoede overal zichtbaar, naast en tussen soms uitbundige rijkdom', schrijft de staatssecretaris in zijn verslag aan de Tweede Kamer. 'Maar de olifant is naar mijn waarneming definitief aan het ontwaken. De groeiverwachting blijft de komende jaren met 7 tot 8 procent hoog waardoor opnieuw tientallen miljoenen de armoedegrens kunnen passeren. Het Nederlandse bedrijfsleven zal daar door handel, investeringen en samenwerking een bijdrage aan kunnen leveren.'