Minister Ter Horst ondertekent akkoord van Schokland 2

De ministers Van Middelkoop (Defensie), Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), Plassterk (Onderwijs) en Ter Horst hebben afgelopen dinsdag 4 december het akkoord van Schokland 2 ondertekend. Het is een vervolg op het akkoord van Schokland dat in juni tot stand kwam.

Het nieuwe akkoord is een actieplan voor de aanpak van geweld tegen en de verbetering van de positie van vrouwen in conflictgebieden. Minister Koenders steekt hiervoor 4 miljoen euro in een fonds voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Het fonds wordt beheerd door het VN-fonds voor de ontwikkeling van vrouwen UNIFEM.

Bij de ondertekening sprak hij de volgende woorden: “Het is de hoogste tijd dat we de achterstand bij het realiseren van de millennium ontwikkelingsdoelen op het gebied van vrouwenrechten en moedersterfte in gaan lopen. Als kabinet hebben we daarom besloten het 1325-akkoord, dat is gericht op het verbeteren van de positie van vrouwen in conflictgebieden, met een groot aantal maatschappelijke organisaties te tekenen. Als vier ministers staan we op de bres voor vrouwen, vrede en veiligheid. Vrouwenrechten zijn een zaak van iedereen.”

In een toespraak bij de ondertekening van het akkoord legde minister Ter Horst uit waarom het ministerie van BZK bij het akkoord van Schokland 2 betrokken is. Het ministerie van BZK stelt elk jaar ongeveer 40 politiemensen ter beschikking voor vredesmissies en post-conflictgebieden. Vanaf volgend wordt dit aantal uitgebreid tot maximaal honderd mensen.

Foto Jurgen Huiskes