Leeuwarden slaagt op vliegbasis Eindhoven

Een F-16 detachement van 550 militairen en twaalf jachtvliegtuigen van de Leeuwarder vliegbasis heeft laten zien klaar te zijn voor inzet tijdens NAVO-operaties, waar ook ter wereld. Afgelopen week behaalden zij een positief resultaat bij een belangrijk NAVO-examen.

Voor deze zogeheten Operational Evaluation oefende het Friese detachement de afgelopen maanden veelvuldig vanaf Vliegbasis Eindhoven.

Leeuwarden werd getest op uitzending naar een lokatie waar eigenlijk niets is. Een deel van de vliegbasis Eindhoven met dertien oude shelters en een taxibaan bleek geschikt als oefenterrein en na een voorbereidingsfase streek het detachement daar neer.

Plaatsvervangend Commandant Operatiën op Leeuwarden, luitenant-kolonel Peter Tankink, is minstens zo tevreden als het internationale evaluatieteam. Tankink: “Er werd een kamp opgebouwd, de zelfbescherming werd verricht door een Object Grondverdediging-peloton van vliegbasis Volkel dat ondersteuning bood, en er kwam een command- and controldeel waar logistiek, onderhoud, operatiën en de commandant gelegerd waren. Omdat er 24 uur per dag werd geopereerd, vlogen de F-16´s zowel dag- als nachtvluchten.”

Uiteindelijk werd er beoordeeld op operatiën, logistiek en Force Protection. “Voor alle drie de poten kregen we een zeer dikke voldoende”, aldus Tankink. “Operatiën scoorde zelfs uitmuntend.”

De F-16-basis Volkel was intussen verantwoordelijk voor de technische ondersteuning van de ISAF-missie in Afghanistan. Hoewel dat in de aanloop naar het NAVO-examen goed uitkwam voor Leeuwarden leverden beiden vliegers voor Afghanistan. Het uitzenden van vliegers zorgde met de extra vliegerwisselingen in en uit het gebied toch voor een extra moeilijkheid. “Maar”, zo verzekert Tankink, “niet een onoverkomelijke.” Hij houdt er dan ook een zeer goed gevoel aan over. “De inzet van het personeel was noemenswaardig en lovend.”

Vliegbasis Eindhoven krijgt inmiddels haar oude vorm weer terug. Maar als het aan overste Tankink ligt, kan het vliegveld vaker worden gebruikt voor oefeningen.