Brief aan Tweede Kamer over oefeningen in 2008 voor de leden van het kabinet

In het Beleidsplan Crisisbeheersing is vastgesteld dat ik tweemaal per jaar een crisisbeheersingsoefening op politiek-bestuurlijk niveau organiseer voor de leden van het kabinet en hun departementen.

De eerste oefening in 2008 is de internationale Crisis Management Exercise (CMX) georganiseerd door de NAVO, die loopt van woensdag 16 april tot en met dinsdag 22 april. Gezien de toenemende internationale samenwerking op het gebied van crisisbeheersing, is het voor Nederland van belang om in het internationale spectrum mee te oefenen. Het scenario van deze oefening bestaat uit (terreur)dreigingen en incidenten in meerdere NAVO lidstaten.
Op maandag 21 april zullen mijn collega’s en ik tussen 11.00 en 13.30 uur aan deze oefening deelnemen. Daarbij gaat het, voor zover nu bekend, om de Minister President en de Ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie, Economische Zaken, Justitie, Verkeer & Waterstaat en ikzelf.

De tweede oefening in 2008 is de grootschalige oefening “Waterproef”. Waterproef geldt als eindoefening, ter afsluiting van de Taskforce “Management Overstromingen”, dat door het kabinet is ingesteld om Nederland voor te bereiden op (dreigende) overstromingen. Het belang van deze oefening is eerder ook door de Tweede Kamer benadrukt.
De oefening loopt van maandag 3 november tot en met vrijdag 7 november, waarbij de leden van het kabinet op maandag 3 en woensdag 5 november uitgebreid deel nemen aan deze oefening. Op dit moment is nog niet definitief te zeggen welke ministers op welke momenten op de maandag en woensdag betrokken zullen zijn, maar de verwachting is dat bij deze oefening (bijna) alle leden van het kabinet betrokken zullen zijn.

Ik zou het zeer op prijs stellen als u in de planning van vergaderingen, daar waar mogelijk, rekening kunt houden met deze data.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

Mevrouw dr. G. ter Horst