Kosten dure ziekenhuisgeneesmiddelen verdubbeld

De uitgaven voor dure geneesmiddelen in ziekenhuizen zijn tussen 2004 en 2006 verdubbeld. De lasten voor ziekenhuizen zijn in deze periode niet gestegen, door extra compensatiemaatregelen.

Dit blijkt uit de Monitor dure geneesmiddelen, die minister Klink vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze monitor had de vorige minister van VWS, Hoogervorst, aan de Kamer toegezegd na signalen van ziekenhuizen over de toenemende kosten van deze geneesmiddelen. De monitor geeft inzicht in de kostenontwikkeling van dure geneesmiddelen in ziekenhuizen in de periode 2004-2006.

In 2006 gaven ziekenhuizen 266 miljoen euro uit aan dure geneesmiddelen. Daarbij nemen slechts drie geneesmiddelen (waarvan twee tegen kanker) ruim de helft van de kosten voor hun rekening.

Compensatie

Voor deze middelen (op de lijst staan er nu 25; in 2002 waren het er nog maar 11) krijgen ziekenhuizen sinds 2006 80 procent extra budgetcompensatie. De rest moeten zij dekken uit hun reguliere budget. Tot 2006 bedroeg deze compensatie maximaal 75 procent, maar in de praktijk viel het gemiddelde percentage lager uit. Door dit percentage te verhogen en vast te zetten zijn de lasten voor ziekenhuizen, ondanks de uitgavenstijging, in 2006 per saldo niet gestegen. Hun nettolasten – na aftrek van de budgetcompensatie – bedroegen in 2004, 2005 en 2006 respectievelijk 40, 60 en 50 miljoen euro.

Blijven volgen

Minister Klink wil de monitor ook in 2007 en 2008 laten opstellen, om de kostenontwikkelingen te kunnen blijven volgen. Vanaf 2009, met de invoering van prestatiebekostiging in ziekenhuizen, worden de dure geneesmiddelen anders bekostigd. Klink vraagt de NZa hierbij om advies.

Bijna 100 academische, algemene en categorale ziekenhuizen hebben voor de monitor gegevens aangeleverd. De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) heeft de monitor opgesteld. Daarbij waren ook betrokken: NVZ Vereniging van Ziekenhuizen, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA).