Special Forces lichten tipje van sluier op in Legermuseum te Delft

Met een noodgang raast een bootje door een Delftse gracht. Drommen toeschouwers op de kade aan de Korte Geer wachten af op wat komen gaat. Een moment dat niet lang op zich laat wachten.

Militairen aan de andere kant van het water rennen naar een verdacht pand en blazen met een oorverdovende klap de deur uit de sponningen. Voertuigen met gillende sirenes stoppen voor het inmiddels vrij toegankelijke gebouw. Onder begeleiding van leden van het Korps Commandotroepen, verschijnt de eerder gegijzelde burgemeester van Delft. Via een van de zojuist gearriveerde wagens wordt hij afgevoerd en in veiligheid gebracht.

Vanmiddag was het allemaal show, maar dergelijke acties behoren wel degelijk tot het werkterrein van de Special Forces. Dus verzorgden zij een spectaculaire demonstratie bij het Legermuseum waarna plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee, officieel de expositie ‘Special Forces’ opende.

Hij betitelde de Special Forces als een vitaal onderdeel van de krijgsmacht die zich, ook al is het niet altijd zichtbaar, ruimschoots hebben bewezen. Bertholee haalde het feit aan dat Special Forces in staat zijn langere tijd zelfstandig in een vijandelijke omgeving te verblijven om hoog geclassificeerde en gekwalificeerde opdrachten uit te voeren. “Dit kunnen opdrachten zijn in het kader van speciale operaties, zoals offensieve missies in vijandelijke gebied of contraterreur operaties. Het kan echter ook gaan om het verzamelen van inlichtingen, het uitvoeren van verkenningen of het bevrijden van gegijzelde staatsburgers”, zo zei Bertholee met een knikje richting burgemeester, die nog steeds onder de indruk was van de professionele actie rondom zijn persoon.

De tentoonstelling ‘Special Forces’ neemt de bezoeker niet alleen mee naar het verleden, maar ook naar het vandaag in Afghanistan waar Nederlandse troepen zijn uitgezonden. De anders zo gesloten gelederen gaan in het Legermuseum op een kier om de toeschouwer een kijkje te gunnen in de wereld van de Special Forces. En die ís bijzonder.

De expositie is tot en met 11 mei 2008 te zien.