Minister Donner: aandacht Europees Jaar van de Gelijke Kansen in Nederland geen overbodige luxe

Het Europees Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen heeft gezorgd voor aandacht voor discriminatie in ons land en dat is geen overbodige luxe. Want slechts de helft van de Nederlandse burgers kent zijn rechten bij discriminatie of intimidatie. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei dit in Den Haag bij de afsluiting van het Europees Jaar van Gelijke Kansen. De cijfers blijken uit de Eurobarometer- een enquête van de Europese Commissie. Donner vindt dat we ook moeten inzetten op handhaving van wetgeving op dit terrein.

Donner vindt het jaar succesvol; met een keur aan activiteiten is het belang van het onderwerp steeds onderstreept. Het Europees Jaar van Gelijke Kansen heeft gezorgd voor aandacht voor discriminatie, maar ook voor de voordelen van diversiteit, de verschillen tussen mensen. Het Europees Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen, uitgeroepen door de Europese Commissie, stond in het teken van het vergroten van de bewustwording over gelijke kansen.

Voor 22 projecten in ons land heeft de Nederlandse overheid 1 miljoen euro uitgetrokken. Gisteren was bijvoorbeeld de afsluiting van de manifestatie Beleef Het Verschil, georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De manifestatie bestond uit workshops en een poëziewedstrijd waaraan 600 Haagse schoolkinderen hebben gewerkt. In de wijk Slotervaart heeft het project Gelijk in de Wijk van Mex-it ertoe geleid dat het thema gelijke kansen bespreekbaar is gemaakt en wordt gerealiseerd. Door middel van een film, posters en themabijeenkomsten is de discussie over gelijke kansen gevoerd met jong en oud in Slotervaart. De CG-raad heeft een brochure ontwikkeld over ‘Gelijke rechten, gelijke kansen’.

Minister Donner benadrukte tijdens de afsluiting het vooral bijzonder te vinden dat verschillende belangenorganisaties samen de handen ineen hebben geslagen voor gelijke behandeling van hun achterban. Zo werkte bijvoorbeeld het COC samen met de Stichting Islam en Burgerschap en het expertisecentrum LEEFtijd.

Zie voor meer informatie over het ‘Jaar’: www.europeesjaargelijkekansen.nl