Doe maar geweldig!

Het handboek Doe maar geweldig! leert jongeren hoe zij zich kunnen inzetten om hun eigen woonwijk te verbeteren. Het handboek is onderdeel van het project Pimp my Block van de Nationale Jeugdraad.

Pimp my Block daagt jongeren uit om hun eigen wijk te ‘pimpen’. Hoe ze dat doen, bedenken ze zelf. Het handboek kan hen daar op een praktische manier bij helpen. Aan de hand van vragen als ‘Waar moet ik beginnen’, ‘Wanneer doe je wat’, ‘Hoe kom ik aan geld’ en ‘Wat doe ik als het afgelopen is’ leren jongeren hoe zij hun idee kunnen omzetten in een concreet project. Iets waarmee alle jongeren in hun buurt geholpen zijn. Het handboek is vanaf vandaag digitaal beschikbaar.

Pimp my Block is een project van de Nationale Jeugdraad in samenwerking met Stichting Kinderpostzegels. Het richt zich op jongeren van 14 tot 23 jaar uit achterstandswijken. Vaak is er in deze wijken voor jongeren weinig te doen. Pimp my Block spoort jongeren aan om een actieve rol in te nemen binnen hun wijk, hun ambities te ontdekken en te vergroten. Het handboek Doe maar geweldig! kan hen daarbij helpen.

Pimp my Block startte in 2005. Jongeren konden voorstellen aandragen over wat zij wilden doen om hun wijk te verbeteren. De vijf leukste initiatieven werden beloond met 5.000 euro om het idee ook werkelijk uit te voeren. En zo gingen in Amsterdam jongeren de straat op om de vuilnisbakken uit hun wijk te pimpen. In Arnhem organiseerde de winnaar samen met vrienden een groot kickboxgala met acts voor en door jongeren uit de wijk.

De winnaar uit Lelystad organiseerde ‘Hoodstarz’, een evenement met modeshows, multiculturele hapjes, optredens en workshops. Dertig jongeren uit Tilburg konden met het geld hun rapmusical ‘Kreet uit West’ ook daadwerkelijk in elkaar zetten en opvoeren. En in Rotterdam vond dankzij Pimp my Block het multiculturele evenement ‘Doe Effe Chill’ plaats, waarin jongeren vooroordelen van verschillende culturen bespreekbaar probeerden te maken.