Q&A over het inzien van AIVD-dossiers

27 november 2007

- Eerder gepubliceerd in de rubriek 'Contact' -

Iedereen kan een aanvraag indienen tot kennisneming van een AIVD (of BVD) dossier. Als u denkt dat de AIVD (voorheen BVD) een dossier over u heeft, dan kunt u een aanvraag tot kennisneming indienen. Lees eerst de veelgestelde vragen hieronder.

Heeft de AIVD een dossier over mij?

Als u denkt dat de AIVD (voorheen BVD) een dossier over u heeft, bijvoorbeeld omdat u lid bent geweest van een links- of rechtsextremistische organisatie, dan kunt u een aanvraag tot kennisneming indienen. Houdt u er wel rekening mee dat de AIVD geen informatie mag verstrekken die jonger is dan vijf jaar. Informatie die ouder is dan vijf jaar wordt evenmin verstrekt als de gegevens nog relevant zijn voor enig lopend onderzoek. Bovendien worden geen gegevens verstrekt die zicht geven op bronnen en werkwijzen of persoonsgegevens van een ander.
Bij uw aanvraag tot kennisneming dient u een kopie van een op uw naam staand geldig legitimatiebewijs mee te sturen.
De afhandelingstermijn bedraagt overigens drie maanden en kan met vier weken worden verlengd.

Kan ik, voorzover de AIVD hierover beschikt, inzage krijgen in het dossier van een familielid?

Dit is slechts mogelijk indien het familielid uw overleden echtgenoot/echtgenote, geregistreerd partner, kind of ouder betreft. In uw verzoek dient u de hoedanigheid van de overledene in relatie tot u aan te geven alsmede een kopie van een op uw naam staand geldig legitimatiebewijs mee te sturen; daarnaast dient u tevens een kopie van de akte van overlijden van het betreffende familielid bij te voegen..

Als mijn echtgenoot/echtgenote, geregistreerd partner, kind of ouder nog wel leeft, is het dan echt niet mogelijk om inzage te krijgen in hun dossiers?

Dit is slechts mogelijk wanneer het betreffende familielid u schriftelijk machtigt dat hij/zij geen bezwaar heeft dat u inzage verzoekt in het eventueel bij de AIVD aanwezige dossier van betrokkene. Ook hierbij geldt dat u bij het verzoek en de machtiging zowel een kopie van een op uw naam staand geldig legitimatiebewijs insluit, alsmede een kopie van een geldig legitimatiebewijs op naam van het betreffende familielid.

Ik ben geïnteresseerd in een bepaald onderwerp (bijv. t.b.v. een studie) dat tot het aandachtsgebied van de AIVD behoort, of heeft behoord. Wat moet ik doen?

Als u in uw verzoek het interessegebied duidelijk omschrijft en aangeeft over welke periode u gegevens wenst, is het in voorkomende gevallen mogelijk herover informatie te verkrijgen. Voorwaarde is wel dat het onderwerp waarover u informatie verzoekt zich leent tot (gedeeltelijke) vrijgave van gegevens en dus niet langer actueel voorwerp van onderzoek is. De in de Wiv 2002 opgenomen relevante bepalingen zijn hierin leidend.

Wanneer heeft het absoluut geen zin om een verzoek tot inzage in te dienen?

  • In het geval u inzage verzoekt in een dossier over een persoon waarvan u op voorhand weet dat hiervoor een machtiging is vereist en u hierover niet beschikt of kunt beschikken; (NB.: persoonsgegevens over derden worden nimmer verstrekt)
  • Wanneer het interessegebied waarover u informatie wenst nog steeds is opgenomen in het meest recente jaarverslag van de AIVD (zie AIVD-publicaties).
  • Indien het interessegebied waarover u informatie wenst zo ‘breed’ is geformuleerd dat het archiefonderzoek bij de AIVD zal leiden tot een onevenredige belasting, waardoor de voortgang van de verwerking van andere verzoeken tot kennisneming wordt belemmerd. Een voorbeeld: ‘een verzoek tot inzage in alle dossiers over de CPN’. Zo’n verzoek zal dus niet in behandeling worden genomen.

Hoeveel verzoeken mag ik tegelijkertijd indienen?

Het is raadzaam om het aantal verzoeken dat u tegelijkertijd indient te beperken, aangezien dit anders eventueel zou kunnen leiden tot overschrijding van de termijn van afhandeling.

Naar welk adres moet ik mijn verzoek sturen?

Uw brief stuurt u naar:
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Afdeling KJA/kennisneming
Postbus 20010
2500 EA Den Haag

Op welke wijze kan ik kennisnemen van de inhoud van het eventuele inzagedossier?

Dit kan op twee manieren:

  • In de u toe te zenden beschikking zal worden vermeld of een inzagedossier is samengesteld en zo ja, uit hoeveel pagina’s dit bestaat. Indien het inzagedossier meer dan zes kopieën van documenten omvat, zal hiervoor een vergoeding overeenkomstig het ‘Besluit tarieven openbaarheid van bestuur’ in rekening worden gebracht. In de beschikking staat voorts aangegeven op welke wijze u dit bedrag dient te voldoen. Het inzagedossier wordt u, na ontvangst van de betaling, toegezonden.
  • Wilt u evenwel het inzagedossier (eerst) op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) inzien, dan is dit ook mogelijk. In de u toe te zenden beschikking staat vermeld hoe u hiertoe een afspraak kunt maken.
    Een routebeschrijving om bij het ministerie van BZK te komen vindt u op de BZK-site.