'Niet elke gemeente een bedrijventerrein'

'Niet elke gemeente heeft een eigen bedrijventerrein nodig,' zei minister Van der Hoeven dinsdag 27 november 2007. Ze nam een rapport in ontvangst van Milieudefensie over het stopzetten van uitbreiding van bedrijventerreinen in Nederland.

Volgens Milieudefensie staat eenderde van de terreinen leeg en komt er nog 6000 hectare bij aan ruimte voor nieuwe bedrijven. De milieubeweging wil dat het aantal bedrijventerreinen voorlopig niet wordt uitgebreid en dat het kabinet de opknapbeurt van oude industrieterreinen via een speciaal herstructureringsfonds financiert.
Van der Hoeven: ‘Ik ben het met u eens dat we verloedering van bestaande bedrijventerreinen en de verrommeling van het landschap moeten tegengaan. De ruimte in Nederland is schaars. Maar voor een stop op uitbreiding van bedrijventerreinen ben ik niet. Eerst wil ik weten: wat gaan we herstructureren en op welke termijn? Hoeveel leegstand is er? Hoe kunnen gemeenten beter samenwerken en welke financiële belemmeringen spelen daarin mee? Een Taskforce werkt dit in opdracht van het kabinet uit. De resultaten wacht ik nu af.’

Regierol
Van der Hoeven wil dat provincies een regierol kunnen vervullen bij het beter op elkaar afstemmen van gemeentelijk beleid. ‘Het is echt niet nodig dat elke gemeente een eigen bedrijventerrein heeft.’ Een algemeen aandachtspunt is volgens de minister dat de economie vaker zou moeten terugkeren in de wijk, omdat het bijdraagt aan de ontwikkeling van buurten. Het is volgens haar niet nodig dat bedrijvigheid altijd maar op industrieterreinen terecht komt.
De minister nodigde Milieudefensie uit om volgend jaar weer om tafel te gaan om dan de resultaten van de Taskforce te bespreken.