Burgerservicenummer in gebruik genomen

Vanaf vandaag hebben Nederlanders genoeg aan één nummer voor al hun contacten met de overheid, het burgerservicenummer (BSN). Dit unieke persoonsnummer is de opvolger van het sociaal-fiscaalnummer (sofinummer). Met het BSN wordt een belangrijke stap gezet op weg naar de eenmalige gegevensverstrekking door burgers aan de overheid. Staatssecretaris Bijleveld en burgemeester Deetman van Den Haag reikten vanmorgen het eerste officiële nieuwe BSN uit aan Keanu Dean Dennis Parlevliet, geboren op 23 november 2007 in de gemeente Den Haag.

Het BSN maakt een einde aan het gebruik van de diverse persoonsnummers door overheidsorganisaties. Verschillende nummers in bijvoorbeeld het onderwijs en bij het aanvragen van huurtoeslag zijn verleden tijd. Het BSN zal door overheidsorganisaties gebruikt worden voor de communicatie met de burger en - daar waar dat wettelijk is toegestaan - voor de uitwisseling van persoonsgegevens tussen overheidsorganisaties onderling. Het gebruik van BSN vermindert het aantal fouten bij invoering en verwerking van persoongegevens. Tegelijkertijd draagt het bij aan meer klantgerichte dienstverlening en betere bescherming tegen identiteitsfraude.

Terwijl sofinummers werden uitgereikt door de Belastingdienst, worden nieuwe BSN’s uitgegeven door gemeenten bij inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Dit kan bijvoorbeeld bij een geboorte of wanneer iemand als immigrant naar Nederland komt en in de GBA wordt ingeschreven. Verder hebben alle burgers die met een sofinummer staan ingeschreven in de GBA een BSN. Dit geldt dus ook voor niet-Nederlandse ingezetenen die in Nederland werken of er gedurende langere tijd verblijven. Het sofinummer is automatisch omgezet, waardoor de burger zelf niets hoeft te doen.

Via de website www.burgerservicenummer.nl kan iedereen zelf inzien welke instanties aan het BSN gerelateerde gegevens verwerken en uitwisselen, en op grond van welke wet zij dit mogen doen. Vragen kunnen burgers in eerste instantie stellen aan gemeenten. Bovendien is er een BSN-punt ingericht, dat telefonisch is te bereiken op (088) 9001010. Verder zijn er informatiefolders beschikbaar bij gemeenten, Postbus 51, de Belastingdienst en de politie.

Een BSN van de gemeenten in plaats van een sofinummer van de Belastingdienst vraagt ook om een nieuwe werkwijze voor de gebruikers van het BSN. Deze overgang is zorgvuldig voorbereid, de systemen zijn klaar en uitgebreid getest. Het ministerie van BZK heeft hier samen met de Belastingdienst, gemeenten en andere gebruikers hard aan gewerkt.