Wetsvoorstel: foutieve inschrijving bij gemeente leidt tot boete

In de toekomst moeten gemeenten de mogelijkheid krijgen boetes uit te delen aan mensen die weigeren hun juiste adres of andere persoonsgegevens door te geven of zich helemaal niet inschrijven. Staatssecretaris Bijleveld komt volgend jaar met een wetsvoorstel waarin ze dat regelt. Hoe hoog de bestuurlijke boete wordt, is nog niet bekend.

Mensen zijn verplicht hun correcte gegevens aan te leveren, bijvoorbeeld na een verhuizing of geboorte. Gemeenten, die de gemeentelijke basisadministratie (GBA) moeten bijhouden, hebben nu alleen nog onvoldoende middelen om hen daartoe te dwingen. Zo geven sommige mensen een verkeerd adres op om fraude te kunnen plegen met uitkeringen of huursubsidie.

De bestuurlijke boete die in het wetsvoorstel aan de orde zal komen, gaat deel uitmaken van de nieuwe Wet Basisregistratie Personen. Deze wet pas in het moderniseringsproces van de GBA. De vier grote steden, waar relatief de meeste problemen op dit gebied voorkomen, hebben eerder al aangedrongen op de sanctie van de bestuurlijke boete. Ook in de Tweede Kamer zijn de problemen met de GBA al eerder aan de orde gesteld. Met de mogelijkheid van het opleggen van een bestuurlijke boete kunnen mensen die moedwillig verkeerd staan ingeschreven worden aangepakt.

Landelijk gezien is 97% van de GBA-informatie correct. Behalve de gemeenten maken ook (semi)overheidsorganisaties gebruik van de administratie.