Werkervaring heeft waarde

Het ministerie van Defensie reikt dinsdag 27 november de eerste certificaten uit aan militairen als Erkenning van Verworven Competenties (EVC). Deze certificaten beschrijven de waarde van opgedane werkervaring in bijvoorbeeld Uruzgan. De uitreiking vindt plaats tijdens de conferentie Verkennen van Competenties in Soesterberg.

Militairen halen de certificaten door vaardigheden te ontwikkelen in bijvoorbeeld techniek, geneeskundige verzorging, ICT of beveiliging. De certificaten zijn verzorgd of erkend door een groot deel van de MBO-opleidingen en Regionale Opleidingen Centra (ROC´s). Met een certificaat kunnen militairen die Defensie verlaten hun ervaring gebruiken, waardoor ze sneller een diploma hebben voor een vervolgbaan.

Defensie en het ministerie van Onderwijs werken nauw samen bij het tegengaan van schooluitval met behulp van EVC. Via de EVC’s speelt Defensie in op de kwalificatieplicht tot 18 jaar. Leerplichtigen kunnen bij Defensie aan de slag omdat Defensie als leer-werkbedrijf wordt erkend.