Tuchtrechter kan direct ingrijpen bij advocaat en notaris

De tuchtrechter kan voortaan onmiddellijk ingrijpen bij een ernstig vermoeden dat een advocaat of notaris beroepsmatig ontspoort. Dit voorkomt dat zij hun kwalijke praktijken kunnen voortzetten.

De ministerraad heeft hiervoor ingestemd met een spoedwet van staatssecretaris Albayrak van Justitie.

De tuchtrechter krijgt de bevoegdheid direct maatregelen te nemen, in afwachting van de uitkomst van de 'gewone' tuchtprocedure.

Advocaten

Er komt een spoedvoorziening voor advocaten van wie het vermoeden bestaat dat zij het vertrouwen in de advocatuur of de kwaliteit ervan ernstig schaden. Dit zijn bijvoorbeeld advocaten die banden onderhouden met criminele organisaties of misbruik maken van hun wettelijke privileges.

Om te kunnen ingrijpen, moet een klacht zijn ingediend tegen de advocaat of moet de deken op de hoogte zijn van bezwaren tegen de advocaat.

Notarissen

Bij notarissen kan de tuchtrechter nu al ingrijpen voordat de tuchtprocedure is afgerond. Met de aanpassing van de wet kunnen ook andere voorlopige maatregelen worden genomen dan schorsing.

Daarnaast is voortaan een zeer ernstige klacht of het gevaar dat derden worden benadeeld, voldoende om onmiddellijk in te grijpen.

Het wetsvoorstel gaat voor advies naar de Raad van State. De tekst wordt pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.