Saneringsregeling voor visserij open

Vanaf maandag 26 november tot en met 10 december is de saneringsregeling voor de visserij open. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trekt 30 miljoen euro uit voor de sanering van de platvisserijvloot (onder andere tong en schol). Er is 1 miljoen euro voor sociaal-economische maatregelen en 29 miljoen voor de sanering van de vloot. De verwachting is dat met deze sanering ongeveer 25 viskotters uit de vaart worden genomen. De schepen worden gesloopt om te voorkomen dat ze op andere plaatsen in de wereld worden gebruikt.

De minister werkt op drie manieren aan de verbetering van de sector: innovatie door bijvoorbeeld verbetering van vistuig of het stimuleren van samenwerking in de hele keten, het op peil brengen van de visstand via de vangstquota en als laatste de sanering van de vloot om voor de rest van de vloot een goede economische positie te krijgen.

Alle LNV-subsidies op een rij:

Het ministerie van LNV heeft in het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2008 alle data van openstellingen van subsidies in 2008 gepubliceerd. Dat varieert van subsidies voor demonstratieprojecten in de biologische landbouw, energiemaatregelen in kassen tot innovatieprojecten in de melkveehouderij. Bedragen en aanvraag termijnen staan allemaal in het Openstellingsbesluit; de subsidievoorwaarden vooral in de 'Regeling LNV-subsidies'.

Dit jaar is daar een nieuw hoofdstuk Visserij aan de Regeling LNV-subsidies toegevoegd. Het nieuwe hoofdstuk visserij geeft onder meer in de mogelijkheid om subsidie te geven voor sanering, innovatie, aquacultuur en investeringen als de pulskor. De saneringsregeling voor de visserijvloot is de eerste regeling die opengesteld wordt.