Minister: ambitieniveau niet ter discussie

Het ambitieniveau van dit kabinet staat niet ter discussie. "Naast de operatie in Uruzgan onderzoeken we of er Nederlandse troepen kunnen worden ingezet in Darfur en Tsjaad. Onze mensen zijn actief in heel de wereld en 4600 militairen staan gereed bij een eventuele calamiteit in eigen land. Dat kunnen we allemaal aan.”

Dat zei minister Eimert van Middelkoop gisteravond tegenover de Tweede Kamer, tijdens de behandeling van de defensiebegroting voor 2008. Het kabinet heeft de wens uitgesproken dat Nederland kan meedoen aan drie operaties ter grootte van een bataljon. "Dat is echter geen optelsom of keurslijf", sprak de bewindsman. "Er wordt niet voorgeschreven hoeveel mensen worden ingezet." Van Middelkoop onderstreepte dat ons land bij de inzet in den vreemde vrijwel altijd gesteund moet worden door bevriende mogendheden.

De minister hekelde het uitlekken van een vermeende brief van de Commandant der Strijdkrachten. Daaruit zou blijken dat de krijgsmacht de missie in Uruzgan niet langer kan voortzetten. "De berichtgeving klopte niet. Maar wel wil ik zeggen dat ik lekken altijd betreur. Het is een teken van deloyaliteit."

Nederland zal in ieder geval met andere landen meedoen in het zogenoemde C-17-project, zo meldde staatssecretaris Van der Knaap. Met vereende krachten wordt zo’n vrachttoestel aangeschaft, waarna naar rato een beroep op de transportcapaciteit kan worden gedaan. De financiering daarvoor moet in de voorjaarsnota worden geregeld. Het CDA heeft samen met de PvdA een motie ingediend waarin de regering, met name minister Bos van Financiën, wordt opgeroepen geld vrij te maken voor dit project.

Van der Knaap toonde zich niet bereid in te gaan op een voorstel van de PvdA om nogmaals te onderzoeken of de F-16 langer mee kan. "Dat is in 2002 al eens onderzocht. Er is geen enkel ander land dat dit doet, waardoor de kosten enorm hoog zouden worden", betoogde hij.