Kabinet laat decentralisatieplannen uitwerken

De ministerraad heeft op voorstel van minster Ter Horst en staatssecretaris Bijleveld ingestemd met de instelling van een taskforce die de opdracht krijgt om de afspraken uit het bestuursakkoord rijk en gemeenten van juni 2007 over decentralisatie, het terugdringen van bestuurlijke drukte en het versterken van de bestuurskracht van gemeenten uit te werken. Doel is de slagvaardigheid van de overheid, waarvan krachtige gemeenten de basis vormen, te vergroten.

De taskforce is samengesteld uit vertegenwoordigers van rijk en gemeenten en bestaat uit mr. E.M. d'Hondt (voorzitter), dhr. W.J. Stolte, mr. R.J.J.M. Pans, mevr. drs. L.B.J. van Geest en mevr. drs. A.C. van Es (secretaris). De taskforce wordt gevraagd het rapport 'De eerste overheid' van de commissie Van Aartsen te betrekken bij haar werkzaamheden en binnen een half jaar na aanvang van haar werkzaamheden te rapporteren aan de bewindspersonen van BZK, overige betrokken bewindspersonen en de voorzitter van de VNG. Gelijktijdig aan de werkzaamheden van de taskforce zal het kabinet, conform de afspraak in het bestuursakkoord, in overleg treden met de VNG over het belastinggebied van gemeenten. Het streven is om in maart 2008 tot afspraken te komen met de VNG over de omvang en de samenstelling van het belastinggebied.

Een gemengde commissie krijgt de opdracht decentralisatievoorstellen voor provincies te ontwikkelen op de beleidsterreinen van de ministeries van VROM, V&W, EZ, LNV en OCW. De commissie zal tevens onderzoeken op welke wijze 600 miljoen euro aan provinciale middelen kan worden ingezet, waarbij voor datzelfde bedrag een besparing op de rijksbegroting in de jaren 2009-2011 kan worden gerealiseerd. De commissie bestaat uit mevr. mr. P.Ch. Lodders-Elfferich (voorzitter), J.G.M. Alders, prof. A.N. van der Zande, drs. G. Beukema en mevr. drs. A.C. van Es (secretaris). De commissie wordt gevraagd uiterlijk 1 februari 2008 te rapporteren aan de bewindspersonen van BZK, de overige betrokken bewindspersonen en de provincies.