Bussemaker wil zorg brandveiliger maken

Nog niet alle zorginstellingen voldoen aan alle brandveiligheidseisen, blijkt uit onderzoek. Staatssecretaris Bussemaker wil hier werk van maken.

Bussemaker baseert zich op de risico-inventarisatie brandveiligheid in zorginstellingen, die het College bouw zorginstellingen (CBZ) heeft opgesteld in opdracht van VWS. Deze laat zien dat een aantal zorginstellingen serieus werk maakt van brandveiligheid en aan alle eisen voldoen. Maar er zijn ook zorginstellingen waarbij dit niet het geval is.

In een brief aan de Kamer beschrijft ze haar plannen om de brandveiligheid in zorginstellingen op orde te brengen. Zo wil ze de instellingen een ‘brandveiligheidsmatrix’ aanbieden, die de bouwkundige, installatietechnische en organisatorische eisen stelt voor een ‘basale brandveilige omgeving’.

Verder gaat de staatssecretaris in 2008 een of meer veiligheidsconferenties organiseren om de zorg aan te sporen brandveiligheid serieus te nemen. En ze wil de ontwikkeling van een interactief onderwijsinstrument ondersteunen, zodat iedereen die in de zorg gaat werken zich bewust is van de brandveiligheidsaspecten van zijn werk.