Antwoorden op kamervragen over kindertehuizen op St. Maarten.

Antwoorden van staatssecretaris Bijleveld op kamervragen van de leden Van Geel (CDA), Tichelaar (PvdA), Rutte (VVD), Halsema (GroenLinks), Slob (ChristenUnie), Pechtold (D66) en het lid Verdonk over kindertehuizen op St. Maarten.

1
Bent u bekend met de recente problematiek van de kindertehuizen Crystal Children’s Home and I Can Foundation, beide gevestigd op St. Maarten?

Antwoord vraag 1
Ja.

2
Bent u bereid de volgende zaken aan de orde te stellen bij de Antilliaanse regering en het eilandbestuur van St. Maarten:
- het uitblijven van toegezegde zorgcontracten, waardoor de tehuizen allebei kampen met grote financiële problemen;
- de verdeling van de zogenoemde Havengelden, waardoor de I Can Foundation moet wachten op nieuwbouw, na recent verwoest te zijn door brand;
- de niet aansluitende overgang naar een nieuw onderkomen voor Crystal Home,
waardoor de kinderen dreigen hun onderkomen tijdelijk kwijt te raken?

Antwoord vraag 2
Ja, ik heb dit punt onlangs wederom aan de orde gesteld bij de Antilliaanse regering en bij het eilandsbestuur van Sint Maarten.

3
Kunt u verzekeren dat deze voortdurende problematiek rond adequate jeugdzorg bij beide bestuurslagen centraal zal staan tijdens komende besprekingen? Kunt u de Kamer daarover op de kortst mogelijke termijn berichten?

Antwoord vraag 3
Het beleid rond kindertehuizen en de uitvoering daarvan in het algemeen en het komen tot een oplossing in het conflict over de zorgcontacten in het bijzonder is een primaire verantwoordelijkheid van de Antilliaanse regering en het eilandgebied St. Maarten.
Voor wat betreft de Havengelden is overeengekomen dat de Havengelden gebruikt kunnen worden voor de wederopbouw van de I Can Foundation. De stichting heeft een vergunning aangevraagd bij het eilandgebied om te mogen bouwen. Er zijn problemen gerezen over de eigendomsrechten van het land waarop gebouwd gaat worden. Dit vertraagt de procedure op dit moment.
En marge van de besprekingen in de komende periode, die voornamelijk in het teken zullen staan van de staatkundige hervormingen, zal ik steeds aandacht blijven vragen voor de problematiek rond de kindertehuizen