Kabinet wil doelen voor participatie bereiken

Het kabinet wil 200.000 banen extra en een hogere arbeidsparticipatie. Dat gebeurt met een mix van al voorgenomen maatregelen en met suggesties die een commissie gaat doen.

Dat heeft minister-president Balkenende gezegd na afloop van overleg in het Torentje.

Het kabinet wil 200.000 banen extra in deze kabinetsperiode. Ook moet de arbeidsparticipatie groeien van 70% nu naar 80% in 2016.

'Dan hebben we te maken met een aantal lastige dossiers, bijvoorbeeld de modernisering van de arbeidsovereenkomst is een gevoelig onderwerp en het is ook wel gebleken dat we op dat punt elkaar niet zomaar raken', zei Balkenende.

'Wij willen elkaar vinden op het punt van het bereiken van deze [participatie]doelstelling.' Er komt een commissie van deskundigen. Deze rapporteert voor 1 juni 2008 over de instrumenten die het beste werken om mensen aan de slag te krijgen.

Ondertussen gaat het kabinet 'gewoon door met die zaken die we zelf hebben voorgenomen' om de participatie te vergroten, aldus Balkenende. 'We willen mensen aan de slag helpen, ook diegenen die misschien een langere tijd aan de kant staan.'

Balkenende: 'De route heeft ons een tijdje verdeeld gehouden maar uiteindelijk hebben we elkaar weer gevonden op datgene wat we eerder aan ambitie naar voren hebben gebracht.'