Klink: richtlijnen kijkoperaties noodzakelijk

Minister Klink vindt dat nieuwe technieken in de zorg alleen welkom zijn als die voor de patiënten veilig zijn en een meerwaarde hebben boven bestaande technieken.

Ook moet de kwaliteit gewaarborgd zijn. Daar moeten dringend richtlijnen voor komen.

Dit staat in de brief die de minister vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Hij reageert hiermee op het rapport ‘Risico’s minimaal invasieve chirurgie onderschat. Kwaliteitsysteem voor laparoscopische operaties ontbreekt’ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Minister Klink sluit zich aan bij de bevindingen van de IGZ. ‘De constateringen van de IGZ zijn niet mis te verstaan. Ik stel vast dat de aanbevelingen van de IGZ geheel conform de ernst van de constateringen zijn’, aldus de minister. Hij is het eens met de inspectie dat het noodzakelijk is dat instellingen die kijkoperaties doen, op zeer korte termijn een risico-inventarisatie moeten maken. Wel is het duidelijk dat er grote verschillen zijn tussen ziekenhuizen die met name samenhangen met het aantal ingrepen dat chirurgen verrichten. Met de risico-inventarisatie kan de IGZ het toezicht en de handhaving op de korte termijn vormgeven.

De IGZ constateert in het rapport dat de veiligheid van patiënten die een kijkoperatie ondergaan niet of onvoldoende wordt gewaarborgd. Daarom moeten er minimale eisen komen voor de kwaliteit en het onderhoud van de apparatuur. Dit geldt ook voor het werken met de apparatuur. De nieuwe richtlijnen moeten voldoende garanties bieden voor veilige en kwalitatief hoogwaardige zorg. Dit is ook het uitgangspunt van de Kwaliteitswet Zorginstellingen die instellingen verplicht veilige zorg te bieden.

Op dit moment heeft de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) als eerste beroepsgroep richtlijnen ontwikkeld voor de introductie van nieuwe technologieën. Het is volgens de minister dringend gewenst dat alle andere beroepsgroepen dit initiatief volgen.