Amerikaanse held herbegraven na Nederlandse onderscheiding

De urn van de Amerikaanse sergeant Alexander van Aalten is gisteren met militaire eer herbegraven op Arlington National Cemetery. Van Aalten kwam tijdens operatie Achilles in Afghanistan om het leven door een bermbom. Hij borg op dat moment vrijwillig het lichaam van korporaal Cor Strik die kort daarvoor was gesneuveld.

Voor deze heldendaad werd sergeant Van Aalten postuum het Ereteken van Verdienste in goud toegekend. Minister Van Middelkoop reikte op 12 september de onderscheiding uit aan zijn weduwe tijdens een ceremonie bij het graf van de Onbekende Soldaat op de erebegraafplaats Arlington.

De postume uitreiking van het ereteken deed de familie besluiten Alexander van Aalten te herbegraven bij zijn gesneuvelde kameraden. Traditioneel werden er tijdens de plechtigheid saluutschoten afgevuurd en klonk “the last post”. Ook werd de Amerikaanse vlag ceremonieel gevouwen en overhandigd aan de weduwe, Shana van Aalten.

Bij de begrafenis waren delegaties van 82nd Airborne Division en het Junior Reserve Officers’ Training Corps aanwezig. Nederland werd onder anderen vertegenwoordigd door de Nederlandse ambassadeur Christiaan Kröner en defensieattaché commandeur Michiel Hijmans.

Arlington National Cemetery bij Washington D.C. is de belangrijkste militaire erebegraafplaats in de Verenigde Staten. Het beheer is in handen van de US Army.