Benoeming lid College financieel toezicht Bonaire, Saba en Sint Eustatius

De Rijksministerraad heeft mee ingestemd om de heer drs. A.G. Romero voor te dragen voor benoeming tot lid van het College financieel toezicht Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De heer Romero wordt benoemd als lid namens het land Nederlandse Antillen. Romero (50) is econoom en werkzaam als directeur financieel-economische zaken bij de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen.

Het College financieel toezicht staat onder voorzitterschap van de heer J. Weitenberg. Namens Nederland is oud-staatssecretaris mevrouw M. Vliegenthart lid van het college. Bonaire, Saba en Sint Eustatius doen binnenkort een gezamenlijke voordracht voor het vierde lid van de toezichthouder.

Het financieel toezicht is de concrete uitwerking van de afspraken die gemaakt zijn tijdens de miniconferentie van oktober 2006 in Den Haag. Het toezicht is van belang om de financiën op orde te brengen en te houden. Zo kan een goede start gemaakt worden wanneer Bonaire, Saba en Sint Eustatius een directe band met Nederland krijgen. Met de komst van de toezichthouder kan worden begonnen met de sanering van de schulden en het wegwerken van betalingsachterstanden.

Het College financieel toezicht beoordeelt de ontwerpbegrotingen van de drie eilandgebieden en houdt toezicht op de uitvoering van de begroting. Ook beoordeelt zij eventuele begrotingwijzigingen. Daarnaast heeft de toezichthouder een adviserende taak. Het gaat dan om adviezen over het opstellen van een deugdelijke begroting. Deze adviezen zijn technisch van aard. De beleidsmatige keuzes worden door het eilandbestuur gemaakt. Een begroting kan pas uitgevoerd worden als de toezichthouder die heeft goedgekeurd.