Comité van Toezicht Plattelandsontwikkelingsprogramma vergadert voor het eerst

Vandaag is het Comité van Toezicht op het Plattelandsontwikkelingsprogramma Nederland van de nieuwe programmaperiode 2007-2013 voor het eerst bijeen gekomen op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Het Comité van Toezicht houdt toezicht op de uitvoering van het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 (POP2). POP2 is een subsidieprogramma waarmee in totaal meer dan 2 miljard euro kan worden geïnvesteerd in een mooier, leefbaarder en vitaler platteland in Nederland.

Van dit bedrag is bijna 500 miljoen euro afkomstig van de Europese Unie. Rijk en provincies dragen samen nog eens hetzelfde bedrag bij. Ruim 600 miljoen euro bestaat uit aanvullende nationale overheidsfinanciering die in het kader van het programma ook als staatssteun is goedgekeurd. Verwacht wordt dat het programma een bedrag van 400 tot 600 miljoen euro aan particuliere investeringen zal genereren. POP2 is de opvolger van het programma voor de periode 2000-2006.

Europese regelgeving schrijft voor dat voor POP2 een comité moet worden ingesteld dat toeziet op een doeltreffende uitvoering van het programma. Het Comité van Toezicht is als volgt samengesteld:

  • De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (voorzitter);
  • Vier gedeputeerden namens de landsdelen;
  • Een vertegenwoordiger van het ministerie van LNV en het ministerie van VROM;
  • Vertegenwoordiger van de Europese Commissie, VNG, UvW, LTO, Natuurmonumenten en de sociaal-economische partners.

Tijdens de vergadering heeft het Comité van Toezicht onder meer een positief advies gegeven over de selectie van Leadergebieden (Leaderaanpak betekent plattelandsontwikkeling door locale actiegroepen). Verder is de stand van zaken van de uitvoering van POP 2007-2013 besproken. De Europese Commissie heeft in juni dit jaar het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 van Nederland goedgekeurd. Het aantal projecten dat tot op heden in gang is gezet is echter relatief beperkt. Er is tot nu toe 18 miljoen euro uitgegeven terwijl er 70 miljoen euro beschikbaar is voor 2007. Minister Verburg van LNV riep de partijen dan ook op om voortvarend aan de slag te gaan. Ook heeft het comité ingestemd met de werkplannen 2007/2008 voor het Nationaal Plattelandsnetwerk. Dit netwerk brengt alle partijen in het landelijk gebied bij elkaar en stimuleert activiteiten.

Het comité komt een tot twee keer per jaar bijeen. Naar verwachting komt het Comité van Toezicht in het tweede kwartaal van 2008 opnieuw bij elkaar.