Overhandiging boek Noordzeegezichten

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Ik wil de Stichting de Noordzee hartelijk bedanken voor het feit dat ik het eerste exemplaar van het boekje Noordzeegezichten mag ontvangen. Het is goed dat juist nu een boekje verschijnt waarin vanuit verschillende kanten wordt verteld hoe prachtig onze Noordzee is. Een visser zal lyrisch vertellen over de lekkere vis die hij uit de Noordzee kan halen, een schipper geniet van het wijdse uitzicht en recreanten bezoeken graag de kustplaatsen.

Hoewel de zee vanaf de kust, een boot of een vliegtuig bijna leeg lijkt, gebruiken we het water intensief. Zoals u bij IJmuiden kunt zien, is er een activiteit op de Noordzee bijgekomen: het opwekken van windenergie. Twee windparken kunt u vanaf de kust zien. Nieuwe parken zullen buiten uw gezichtsveld blijven.

Het is zo druk op de zee geworden dat ruimtelijke ordening steeds belangrijker is. Onlangs is er een werkconferentie gehouden over verantwoord ondernemen op de Noordzee. Ook uw stichting heeft daaraan deelgenomen. We willen de kansen benutten die de Noordzee ons biedt, zonder in elkaars vaarwater te zitten. Bovendien willen we duurzaam aan de toekomst werken, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van een gezonde, veilige en rendabele zee.

In de Watervisie die ik onlangs heb gepresenteerd, heb ik benadrukt dat economie, duurzaam waterbeheer en innovatie hand in hand kunnen gaan. Ook voor de Noordzee geloof ik daarin. In internationaal verband heb ik vorige maand toegezegd dat Nederland een voorbeeldfunctie wil blijven vervullen als het gaat om ruimtelijke planning op zee. Begin volgend jaar zal een verkenning worden afgerond naar economische en ruimtelijke ontwikkelingen op de Noordzee. Spanningen tussen verschillende gebruiksfuncties zijn dan in kaart gebracht. Ik wil een overleg starten over een inrichting waar alle gebruikers een plekje hebben, zodat zoveel mogelijk kansen worden benut om de Noordzee duurzaam te gebruiken. Dat vraagt veel samenwerking, want sommige locaties zijn voor veel gebruiksfuncties interessant.

Dit boekje laat een aantal van die diverse gebruiksfuncties in volle glorie zien. Ik hoop dat het vele mensen zal inspireren bij hun omgang met de zee.

Dank u wel.