Gezichtopname voor reisdocumenten

In antwoord op de brief van de vaste Kamercommissie van BZK van 12 oktober 2007 (07-BZK-B-48) informeer ik u over het overleg met de vertegenwoordigers van de fotobranche over het voornemen van het kabinet om de gezichtsopname aan de balie mogelijk te gaan maken.


Op 11 oktober 2007 heb ik overleg gevoerd met enkele vertegenwoordigers van de Stichting Nederlandse Fotovakhandel (SNF) en de Fotografenfederatie. De vertegenwoordigers van de fotobranche hebben nogmaals hun bezwaren uiteen gezet tegen het voornemen om de gezichtsopname voor de reisdocumenten aan de balie van de gemeenten te gaan opnemen. De bezwaren van de fotobranche zijn ook neergelegd in het rapport ‘Pas op met pasfoto’s’ van 13 augustus 2007. Dit rapport is op 11 september 2007 ook aangeboden aan leden van de Kamer.

In het gevoerde overleg heb ik nogmaals de argumenten uiteengezet die het kabinet er toe hebben gebracht om te concluderen dat het maken van de gezichtsopname aan het loket binnen afzienbare tijd moet worden ingevoerd.

In het gesprek hebben de vertegenwoordigers van de fotobranche een pleidooi gehouden voor hun idee om de foto’s op een digitale wijze aan te leveren bij de gemeenten. Dit idee is ook opgenomen in het rapport ‘Pas op met pasfoto’s’. Deze foto’s zouden, in de visie van de fotobranche ook in een centraal bestand opgenomen kunnen worden zodat burgers deze foto’s ook voor andere doeleinden, bijvoorbeeld voor een sportkaart, kunnen gebruiken. De SNF heeft het idee van de fotobranche nog eens bevestigd in een brief van 12 oktober 2007, zie bijlage. Mijn reactie op dit voorstel heb ik, zoals afgesproken, inmiddels gezonden aan de vertegenwoordigers van de fotobranche. Een afschrift van mijn brief aan de fotobranche treft u hierbij aan.

Zoals bekend bereidt het ministerie van BZK de invoering van de vingerafdrukken in de Nederlandse reisdocumenten voor. Dit conform de Europese Verordening betreffende normen voor de veiligheidskenmerken van en biometrische gegevens in door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten[1]. De deadline die hiervoor door de Europese Unie is vastgesteld verloopt op 28 juni 2009. Gelet hierop zal het ministerie van BZK nog dit jaar de Europese aanbesteding starten om de voorzieningen te verwerven die nodig zijn voor de uitgevende instanties. Een onderdeel hiervan zijn de middelen (apparatuur en programmatuur) om de gezichtsopname aan de balie te kunnen maken. Het scannen van een foto, zoals thans het geval is, voor het aanvragen van een reisdocument blijft daarnaast mogelijk. Het voornemen is om in de loop van 2008 veldtesten bij enkele uitgevende instanties van de reisdocumenten uit te voeren met het maken van de gezichtsopname aan de balie.

De kosten van het maken van een gezichtsopname aan de balie van de gemeenten, maakt onderdeel uit van de prijs van de reisdocumenten. Dit zijn de kosten van de handelingen die de gemeenten moeten uitvoeren om de gezichtsopname te maken. De hoogte hiervan zal, zoals gesteld in de brief van 21 september 2007[2], worden bepaald aan de hand van een bandbreedte onderzoek dat nog uitgevoerd zal worden.

DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

drs. A.Th. B. Bijleveld-Schouten


[1] Verordening (EG) Nr. 2252/2004 van de Raad van 13 december 2004, Pb EG L 385, blz. 1.

[2] TK 2007-2008, 25764 nr 31