Staatssecretaris: "Eigen kennis beter benutten"

Defensie neemt de touwtjes strakker in handen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Dat zei staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, donderdagochtend in Rijswijk tijdens het jaarlijkse NIID-symposium van Defensie en industrie.

Er is volgens Van der Knaap relatief meer onderzoek op het gebied van personeel nodig. “Ook spelen we nog te weinig in op acute behoeften die tijdens militaire operaties zijn gebleken. Een ander punt is dat er binnen Defensie zelf veel hoogwaardige kennis aanwezig is waar we te weinig gebruik van maken. Deze kennis moet nauwer betrokken worden bij de afweging of we onderzoek al dan niet door externe instituten laten uitvoeren.”

Een nieuw besluitvormingsorgaan, dat bestaat uit de hoge defensieambtenaren, gaat bepalen aan welk soort onderzoek Defensie behoefte heeft en maakt daaruit een keuze. Het is de bedoeling dat deze zogeheten Bestuursraad Kennis en Strategie zo’n tien tot vijftien jaar vooruit kijkt en ervoor zorgt dat onderzoeksopdrachten indien mogelijk ook binnen Defensie worden uitgevoerd.