Platform VoortVarend Besparen van start

In vier jaar tijd naar vijf procent brandstofbesparing in de binnenvaart. Dat is het streven van het Platform Voortvarend Besparen dat vandaag door staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat officieel gestart is. Op de beurs Europoort Maritime in Rotterdam hebben de staatssecretaris en de eerste partners van het Platform een samenwerkingsovereenkomst getekend om de binnenvaart nog schoner en zuiniger te maken.

In september 2007 heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat 4,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het vier jaar durende programma VoortVarend Besparen. Nu is de binnenvaart al de meest energiezuinige en milieuvriendelijke wijze van vervoer, maar proeven geven aan dat er in de binnenvaart nog meer brandstof bespaard kan worden. Om een besparing van vijf procent in 2010 mogelijk te maken is het Platform VoortVarend Besparen opgericht. Het Platform geeft praktische adviezen aan de branche en draagt oplossingen aan om schoner te varen. Vier rederijen en een schipper zijn de eerste partners in het Platform dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat samen met SenterNovem ondersteunt.

Eén van de manieren waarop het Platform een brandstofbesparing wil bereiken is het stimuleren van het gebruik van brandstofmeters in de binnenvaartbranche. Brandstofmeters zijn een goede ondersteuning bij de bewustwording van brandstofgebruik waardoor besparing bereikt kan worden. Naast de voordelen voor het milieu en de lagere kosten voor binnenvaartschippers is de gestelde besparing van belang omdat de binnenvaart naar verwachting zal groeien. Het besparen op brandstof kan ervoor zorgen dat de groei zo min mogelijk nadelige effecten heeft op het klimaat.

Naast de inzet van brandstofmeters gaat het Platform de mogelijkheid bekijken om nieuwe technologieën te (laten) ontwikkelen om energiezuiniger te kunnen varen. Daarnaast zal worden ingezet op het integreren van energiezuinig varen in de bestaande schippersopleidingen. Ook kunnen schippers in de toekomst een training krijgen in energiezuinig varen en bestaat er de mogelijkheid om een coach te raadplegen die kennis deelt, tips geeft en vragen beantwoordt op het gebied van brandstofbesparing.

Platform VoortVarend Besparen bestaat uit: Danser Group, Ronald Versloot- V.O.F. Commander Tankscheepvaartbedrijf, ThyssenKrupp Veerhaven B.V., Vopak Barging Europe B.V., Wijgula B.V. en wordt gefaciliteerd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat en SenterNovem.