Minister zoekt voorbeeldgebieden voor pilot landschapsinvestering

Minister Verburg zoekt voorbeeldgebieden voor een experiment met investeren in het landschap, zoals voorgesteld in de Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA). Het ministerie van LNV vraagt de provincies, waterschappen, gemeenten, gebiedorganisaties en andere betrokkenen om met voorstellen te komen. Dat meldde Directeur-Generaal Annemie Burger vandaag op de Kwaliteitsdag Landschap. In de Agenda Landschap, die begin volgend jaar verschijnt, worden de gekozen voorbeeldgebieden bekend gemaakt. Op basis van de ervaringen in deze voorbeeldgebieden neemt het kabinet een besluit over de verdere aanpak en opschaling.

In opdracht van het ministerie van LNV is begin dit jaar de MKBA 'Investeren in het Nederlandse landschap' uitgevoerd. Hierin is doorgerekend dat investeren in landschap veel geld en geluk kan opleveren voor de samenleving. Het experiment met voorbeeldgebieden volgt op het advies van het Centraal Planbureau (CPB). In de gebieden zal met nieuwe financieringsconstructies worden gewerkt, opdat de baten van een mooier landschap inzichtelijk worden en meer verbonden worden met de kosten. Het rijk ondersteunt de voorbeeldprojecten financieel bij de het proces en de onderzoekscapaciteit.

Organisaties uit gebieden die als voorbeeldgebied in aanmerking willen komen, kunnen voor 1 januari 2008 hun plannen in dienen bij de Minister van LNV. De beoordeling en selectie volgt binnen 2 maanden, zodat in maart 2008 in de gebieden gestart kan worden. De 3 tot 5 pilotgebieden moeten voldoen aan een aantal karakteristieken. Wonen, werken en recreëren zijn belangrijke functies. Er zijn vanuit het gebied concrete plannen en ideeën voor vormgeving van en investeringen in landschap. Meerdere eigenaren en belangen kunnen gezamenlijk de kosten en baten koppelen. De burgers en bewoners zijn betrokken bij het project en het landschap. Marktpartijen en andere private bronnen hebben een belangrijk aandeel in de financiering en een realistisch perspectief voor de aanleg als het beheer van landschapselementen. Tenslotte moet het landschap over 3 jaar zichtbaar in kwaliteit zijn verbeterd en in 10 jaar duurzaam verbeterd en beheerd zijn.

Voor meer informatie over de Kwaliteitsdag Landschap. Binnenkort verschijnt er op de LNV-website meer informatie over het experiment Voorbeeldgebieden investeren in landschap