Antwoorden op kamervragen van Kamerlid Schippers (VVD) inzake uitspraak Gerechthof A'dam over term "kwakzalver"

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2806211

7 november 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Schippers over de uitspraak in hoger beroep van het Gerechtshof in Amsterdam inzake de term "kwakzalver" in relatie mevrouw S (2070802150).

Vraag 1
Deelt u de mening dat de conclusie die getrokken moet worden uit de antwoorden op de eerder door mij gestelde vragen over de behandelmethode Orthomanuele Geneeskunde (OMG) als remedie tegen schizofrenie en depressie 1) moet luiden, dat orthomanuele geneeskunde geen verantwoorde remedie is tegen bovengenoemde ziektebeelden?

Antwoord 1
Of en zo ja onder welke omstandigheden een bepaalde behandeling een bruikbare remedie is tegen een bepaalde kwaal is ter beoordeling van de representatieve beroepsgroepen. Zij dragen de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het eigen professionele kennissysteem en dat is een verantwoordelijkheid waar ik niet in wil treden. Voor zover mij bekend, is Orthomanuele Geneeskunde in de richtlijnen van deze beroepsgroepen niet voorzien als behandelmethode voor deze stoornissen.

Vraag 2
Deelt u voorts de mening dat de simpele constatering van dit feit niet voldoende is, maar vervolgactie wenselijk is? Heeft u in navolging van uw antwoorden op de eerdere vragen, waarin u stelt dat er ‘sprake is van een aanzienlijk welzijnsrisico wanneer sprake is van onoordeelkundige diagnose en/of behandeling’ derhalve actie ondernomen om de voortzetting van dergelijke praktijken te voorkomen?

Antwoord 2
Het gegeven dat een bepaalde remedie toegepast wordt bij ziektebeelden terwijl dat niet volgt uit vigerende richtlijnen van een representatieve beroepsgroep, kan soms indicatief zijn voor het feit dat er geen sprake is van verantwoorde zorgverlening. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bepaalt in welke situaties de risico’s zodanig zijn dat een verscherpt toezicht gerechtvaardigd is. Daar waar dat noodzakelijk blijkt, zal de IGZ ingrijpen. Het door middel van toezicht en handhaving uitbannen van alle toegepaste alternatieve behandelwijzen is niet de inzet.

Vraag 3
Kunt u aangeven of u hiervoor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft ingeschakeld of van plan bent dit te doen om uitvoering te geven aan de getrokken conclusies en daarmee gezondheidsschade te voorkomen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Ik heb deze kwestie inmiddels onder aandacht van de IGZ gebracht. Zie verder mijn antwoord op vraag 2.

1) Aanhangsel Handelingen nr. 2309, vergaderjaar 2006-2007.