Rouvoet blijft inzetten op landelijk EKD

Er komt een Elektronisch Kinddossier (EKD) waarmee landelijke uitwisseling van gegevens mogelijk is. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Rouvoet vandaag dat instellingen in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) zelf digitale kinddossiers mogen aanmaken.

Rouvoet reageert daarmee op een uitspraak van de rechter van 21 september jl. Die oordeelde dat de huidige landelijke aanbestedingsprocedure niet mag worden voortgezet. Rouvoet kiest nu, na overleg met de betrokken partijen (VNG, ActiZ en GGD-Nederland), voor een gefaseerde invoering van een landelijk EKD.

Hij zet eerst in op snelle digitalisering van de lokale systemen van de JGZ. Die moeten op termijn wel voldoen aan landelijke standaarden, om uitwisseling van gegevens mogelijk te maken. De landelijke standaarden worden vóór eind 2007 vastgesteld. In de eerste helft van 2008 besluit Rouvoet hoe de landelijke koppeling van de lokale gegevens vorm zal krijgen. Ook laat hij dan een haalbaarheidsonderzoek doen naar de uitwisseling van gegevens tussen de JGZ en andere organisaties die zich met jeugd bezighouden.