Minister gaat voor één keer akkoord met drukjacht Veluwe

Minister Verburg zal dit jaar de jacht op wilde zwijnen volgens de 'één-op-één-methode' eenmalig toestaan. Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De hoeveelheid wilde zwijnen op de Veluwe is zo groot, dat er volgens de minister geen alternatief is.

De grote hoeveelheid wilde zwijnen op de Veluwe veroorzaakt dagelijks verkeersonveilige situaties, economische schade en schade aan de flora. Afschot door middel van de één-op-één-methode is de enige manier om daar snel genoeg iets tegen te doen.

Jacht volgens de één-op-één-methode wordt ook wel drukjacht genoemd. Deze vorm van jacht moet niet worden verward met de drijfjacht, die in Nederland verboden is. Bij de één-op-één-methode zorgt één drijver dat het wilde zwijn binnen het schotsveld van één enkele jager komt. Doordat het dier rustig blijft kan het dier met één schot worden gedood en wordt onnodig lijden voorkomen. Bij drijfjacht is sprake van een grote groep drijvers die de dieren richting een groep jagers drijft.

Eenmalig

De minister benadrukt in haar brief dat het hier gaat om het éénmalig toestaan van de-één-op-één methode. Vanaf volgend seizoen moet de hoeveelheid wilde zwijnen in de hand gehouden worden zonder het toepassen van de één-op-één-methode.

De toepassing van de één-op-één-methode zal worden begeleid door onafhankelijke monitoring. Deze monitoring moet inzicht verschaffen in de effectiviteit van de één-op-één-methode en in het effect op dierenwelzijn.