IGZ: Verantwoorde zorg gehandicapten onder druk door personeelstekorten

Door een tekort aan personeel staat de continuïteit van de zorg voor verstandelijk gehandicapten onder druk.

Dat staat in het rapport ‘Verantwoorde zorg voor gehandicapten onder druk’ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat staatssecretaris Bussemaker vandaag in ontvangst heeft genomen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bussemaker: ‘Het wordt steeds moeilijker voldoende en deskundig personeel aan te trekken. De IGZ constateert dat sommige instellingen er beter in slagen hieruit voortkomende problemen op te vangen dan andere.’ Over de hele linie zijn daarom op meerdere fronten maatregelen nodig.

Actieplan

In het Actieplan Werken aan de zorg, dat gisteren naar de Tweede Kamer werd gestuurd, presenteren de staatssecretaris en minister Klink hun maatregelen om het dreigende personeelstekort in de zorg het hoofd te bieden. Zo willen zij met extra geld voor stages en opleidingen meer mensen aan het werk krijgen.

De IGZ vraagt de betrokken instellingen verbeterplannen op te stellen. Waar nodig wordt het toezicht verscherpt. Verder gaat de inspectie met de brancheorganisatie overleggen welke verbeterpunten de branche kan oppakken.