Video: BOA's duidelijk herkenbaar door insigne

Een speciaal insigne moet Buitengewone Opsporingsambtenaren (boa's) beter herkenbaar maken voor het brede publiek en hun opsporingsbevoegdheden kracht bij zetten. De eerste boa's ontvingen het insigne vandaag uit handen van minister Hirsch Ballin van Justitie.

Van conducteurs tot boswachters, een speciaal insigne voor Buitengewone Opsporingsambtenaren, ook wel BOA's genoemd. Doel van het insigne: betere herkenbaarheid voor het brede publiek. De eerste exemplaren werden uitgereikt door minister Hirsch Ballin van Justitie. " 't Is buitengewoon belangrijk dat de BOA's, Buitengewone Opsporingsambtenaren herkenbaar zijn voor het publiek, voor degenen tegen wie ze moeten optreden als het nodig is en dus in het belang van rechtshandhaving en veiligheid in Nederland." "Wij zijn dus Buitengewoon Opsporingsambtenaren en de politie zijn algemene opsporingsambtenaren. Het verschil is dat wij in een specifiek werkgebied werken en wij vallen dus onder een bepaalde wet- en regelgeving. Bij ons, bij de spoorwegen, is dat de wet Personenvervoer 2000 en dat betekent dat een agent bij ons wel op de trein of op het station mag bekeuren, maar ook voor een fout geparkeerde auto, maar wij mogen dat daarentegen weer niet, ons werkgebied is alleen de trein en het station." BOA's vervullen een belangrijke rol in de handhaving van veiligheid en het tegengaan van criminaliteit. "Ze zijn buitengewone opsporingsambtenaren dat betekent dat ze alle bevoegdheden hebben die daarbij horen, dat kan zijn staande houden, aanhouden, zo nodig met inschakeling van andere, politieopsporingsambtenaren. Ze mogen ook zelf processen-verbaal opmaken. Maar wat heel belangrijk is, ze zijn ook bevoegd om boetes, bestuurlijke boetes, bestuurlijke strafbeschikkingen uit te vaardigen en dat betekent dat ze voor het overheidsgezag staan met deskundigheid op hun specialistische werkterrein, dus het milieu, transport, dus met een eigen en bijzondere bijdrage aan de rechtshandhaving." "Een heel erg belangrijk moment. Er is natuurlijk de afgelopen jaren heel veel over gesproken dat er toch iets moet komen om al die BOA's landelijk herkenbaar te maken, mensen die werkzaam zijn in de publieke ruimte en dat is met dit verhaal eindelijk een keer bevestigd." Nederland telt ongeveer 25.000 BOA's bij elfhonderd organisaties.

Het insigne is nodig om boa’s in Nederland beter herkenbaar te laten zijn voor het publiek. Het insigne laat zien dat men te maken heeft met iemand met bepaalde opsporingsbevoegdheden. Boa’s mogen iemand bijvoorbeeld om het identiteitsbewijs vragen.

Boa's vervullen door hun werkzaamheden een belangrijke rol in de handhaving van de veiligheid en het tegengaan van criminaliteit. De boa mag iemands identiteit controleren, proces-verbaal opmaken, boetes uitschrijven en personen aanhouden als deze worden verdacht van een strafbaar feit. Nederland telt ongeveer 25.000 boa's bij 1.100 organisaties.