Onderscheiding voor helikopterpersoneel Luchtmacht

De Tactische Helikoptergroep van de Koninklijke Luchtmacht heeft vandaag het Erediploma ontvangen van de Stichting Generaal Snijders Fonds. Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat reikte de onderscheiding maandag 5 november uit in Den Haag.

Het erediploma is uitgereikt vanwege langdurige en voorbeeldige inzet van al het helikopterpersoneel. De Tactische Helikoptergroep wordt gevormd door de Alouette‑, Chinook- en Cougarhelikopters op vliegbasis Soesterberg en de Apachehelikopters op vliegbasis Gilze-Rijen.

De stichting kent een tweetal onderscheidingen, de Gouden Medaille en het Erediploma. De Gouden Medaille wordt eens in de drie à vier jaar uitgereikt aan een persoon of rechtspersoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de lucht- of ruimtevaart. Het Erediploma wordt jaarlijks toegekend aan personen, of groepen als erkenning van het in het oog springende prestaties of verrichtingen, getuigend van uitzonderlijke professionaliteit en vakmanschap op het vlak van zowel operationele uitvoering als bevordering van de Nederlandse lucht- en ruimtevaart in brede zin. Dit jaar is de Gouden Medaille van het fonds uitgereikt aan de heer drs. L.M. van Wijk, voormalig president-directeur KLM en nu vice-voorzitter Air France - KLM.

De Stichting Generaal Snijders Fonds is opgericht in 1932 en heeft tot doel het bevorderen en wekken van belangstelling voor de Nederlandse lucht- en ruimtevaart. Generaal Snijder zelf ontving dat jaar de eerste onderscheiding. Hij was opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten en zag de mogelijkheden van de luchtvaart al toen men begin twintigste eeuw nog met ballonnen de lucht in ging.