Ministerraad akkoord met beloningsstructuur privaatrechtelijke zbo’s

De ministerraad heeft op voorstel van minister Ter Horst (BZK) besloten dat bestuurders van privaatrechtelijke zelfstandige bestuursorganen (zbo’s) die fulltime bestuurlijke taken uitvoeren, niet meer mogen verdienen dan 130% van het huidige ministerssalaris. Het kabinet volgt hiermee het advies van de Adviescommissie rechtspositie politieke ambtsdragers (commissie Dijkstal) van 4 oktober 2006 over de beloningen van topfunctionarissen bij privaatrechtelijke zbo’s. Het gaat hierbij uitdrukkelijk niet om de semipublieke sector waarover de commissie Dijkstal afgelopen september adviseerde. Het kabinetsstandpunt op dat advies is nog in voorbereiding.

Bij de privaatrechtelijke zelfstandige bestuursorganen is er een verschil tussen organisaties die voltijds en organisaties die incidenteel een bestuurlijke taak uitoefenen. Voltijd privaatrechtelijke zbo’s zijn bijvoorbeeld het Waarborgfonds Motorverkeer, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en de Stichting Fonds voor de Letteren. Het kabinet volgt de commissie bij het uitgangspunt dat het (aangepaste) ministerssalaris als maximum-bezoldigingsnorm geldt voor bestuurders van voltijd privaatrechtelijke zbo’s. Dit beleid geldt nu al voor publiekrechtelijke zbo’s.
Bij overschrijding van de norm wordt het beloningsbeleid voorgelegd aan de voltallige ministerraad, waarna de vakminister besluiten neemt. De minister van BZK adviseert en ziet toe op de consistentie.

Het kabinet vindt dat de overheid zich niet moet bemoeien met de bezoldiging van bestuurders van organisaties, die slechts af en toe een bestuurlijke beslissing nemen. Het gaat hierbij om organisaties als het Nederlands Meetinstituut, garages die de algemene periodieke keuring uitvoeren (APK-garages) en de HISWA. Het kabinet vindt dat er in deze gevallen slechts een zeer beperkt verband bestaat tussen de bezoldiging en het optreden als zbo, gezien het relatief beperkte aandeel van de zbo-werkzaamheden in het totaal van werkzaamheden van de organisatie.

Het kabinetsstandpunt is vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer.