Kamerbrief: Inzet van extra eenheden in Uruzgan

Hierbij informeer ik u over de inzet van extra eenheden in Uruzgan.

De Navo heeft Nederland op 27 september formeel verzocht om twee extra pelotons beschikbaar te stellen voor inzet in Uruzgan. Ik heb besloten om dit verzoek van de Navo te honoreren en tijdelijk twee extra pelotons in Uruzgan in te zetten.

Als gevolg van de zorgwekkende veiligheidsontwikkelingen rond Deh Rawod, heeft de commandant van de Task Force Uruzgan bij de commandant van ISAF een verzoek ingediend voor de inzet van extra eenheden. Deze extra eenheden zijn noodzakelijk om de situatie in de regio te stabiliseren. De commandant van ISAF onderschrijft de noodzaak hiertoe. SACEUR heeft de Commandant der Strijdkrachten geïnformeerd dat, gezien de lopende ISAF operaties in het zuiden en het oosten, er op dit moment in Afghanistan echter geen eenheden beschikbaar zijn voor inzet in Uruzgan op korte termijn.

Referte de Kamerbrief van 24 september 2007, heeft de Commandant der Strijdkrachten, voor het geval de Navo niet in staat zou zijn de noodzakelijke eenheden beschikbaar te stellen, opdracht gegeven twee pelotons (samen ongeveer 80 man) paraat te stellen voor directe uitzending naar Uruzgan. Deze twee pelotons, inclusief persoonlijke uitrusting, zullen nu op korte termijn naar Uruzgan vertrekken. De aan deze tijdelijke inzet verbonden kosten zullen gefinancierd worden uit het HGIS-budget voor vredesoperaties.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

E. van Middelkoop